Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda yapmak istediği basın açıklaması bir kez daha polis engeline takıldı. Cumartesi Anneleri ve hak savunucuları kelepçelenerek gözaltına alındı. Galatasaray Meydanı'na yürümeyi planlayan baro başkanları da ablukaya alındı. Polis müdahalesine tepki gösteren baro başkanları, yaptıkları basın açıklamasında eylemin meşru ve haklı olduğunu vurguladı. Gözaltına alınan isimler akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

Kaynak: Haber Merkezi
Gözaltına alınan Cumartesi Anneleri serbest bırakıldı: Galatasaray'dan vazgeçmeyeceğiz!
Fotoğraf: Eylem Nazlıer (Arşiv)

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle 1995 yılından bu yana İstanbul'daki Gatasaray Meydanı'nda oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri ve hak savunucuları, adalet arayışlarının 956. haftasında da polisler tarafından engellendi.

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) verdiği hak ihlali kararı Beyoğlu Kaymakamlığı'na tebliğ edilmesine rağmen Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Meydanı’na çıkması bir kez daha engellendi.

Cumartesi Anneleri ve hak savunucuları, İstanbul Barosu önünde gözaltına alınırken Galatasaray Meydanı'na yürümeyi planlayan çok sayıda baro başkanı da polis tarafından ablukaya alındı.

Cumartesi Anneleri’ne bu hafta Adana, Adıyaman, Ağrı, Ankara, Batman, Diyarbakır, Dersim, Mardin, Muş, Hakkari, Urfa, Siirt, İzmir, Şırnak ve Van baroları destek veriyordu. 

Gözaltına alınan Cumartesi Anneleri ve hak savunucuları akşam saatlerinde serbest bırakıldı. 

HUKUKA SAYGI ÇAĞRISI

Cumartesi Anneleri/İnsanlarının eylemine katılan ve ablukaya alınan baro başkanları ve hak savunucuları da 956’ncı haftaya dönük polis müdahalesine ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde açıklama yaptı.

Açıklamada, “Galatasaray bizim, Galatasaray hepimizin, vazgeçmiyoruz” pankartı açıldı.

Açıklamayı İHD Kayıplar Komisyonu üyesi Faruk Eren okudu. 28 yıldır, kayıplarının akıbetini öğrenmek için mücadele ettiklerinin kaydeden Eren, hakikati ve adaleti talep ettiklerini vurguladı.

Eren, “28 yıldır, "Artık bu topraklarda hiç kimse kaybedilmesin, artık hiçbir aile bu acıyı yaşamasın’ diyoruz. Kayıplarımızla buluşma mekanımız olan ve zaman içinde bir hafıza mekanına dönüşen Galatasaray Meydanı’ndaki barışçıl buluşmalarımız, 25 Ağustos 2018’den bu yana hukuka aykırı olarak yasaklanıyor. Bu tarihten itibaren Galatasaray Meydanı abluka altında ve bütün topluma yasaklanmış durumda. İktidar hukuk dışı tutumunda ısrar ediyor" diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulması gerektiğinin altını çizen Eren, "Biz hukuku, Anayasa’yı ve AYM kararlarını hatırlattıkça baskının dozu artırılıyor. Sesimiz duyulmasın diye bizi yalnızlaştırmaya çalışıyorlar. Hukuku yok sayan bu keyfiyete karşı, ülkenin dört bir yanından gelen Baro Başkanları hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak adına bugün bize eşlik ediyorlar. 956’ıncı  haftamızda Baro Başkanları ile birlikte demokratik değerlere, hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına saygı çağrısında bulunuyoruz" ifadelerine yer verdi.

GÖZALTILAR AYM KARARINA RAĞMEN DEVAM EDİYOR

Cumartesi Anneleri'nden Maside Ocak, 700. haftadaki (25 Ağustos 2018) polis müdahalesini AYM'ye taşıdı.

Ocak, başvurusunda "24 yıldır süren etkinliğin barışçıl bir şekilde yapıldığını, yasaklamaya ilişkin herhangi bir tebligat yapılmadığını ve bunun yanı sıra kolluk gücünün orantısız güç kullanarak toplantıyı dağıttığını, müdahale ve gözaltı sırasında yaralandığını belirterek kötü muamele yasağı ile toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğini" dile getirdi.

Yüksek mahkeme "kötü muamele" iddiasını reddederken, Anayasa'nın 34. maddesinde düzenlenen toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Maside Ocak'a 13 bin 500 TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Karar oy çokluğuyla çıktı.

Karara karşı oy kullanan tek isim ise İçişleri Bakanı yardımcısı iken AYM üyeliğine atanan Muhterem İnce oldu.