Montrö bildirisinde imzası bulunan amirallerden gözaltına alınan 10 emekli amiralin perşembe gününe kadar emniyette tutulacağı kaydedildi.

Gözaltına alınan emekli amiraller perşembe gününe kadar emniyette tutulacak

Montrö bildirisinde imzası bulunan emekli amirallerin perşembe günü savcılığa sevk edilmelerinin beklendiği öğrenildi. Gözaltındaki emekli Tümamiral Cem Gürdeniz'in evli olduğu Rengin Gürdeniz, "Avukatımız biraz evvel görüşmüş, çok iyilermiş, Perşembe günü ifade vereceklermiş, O güne kadar emniyetteler" açıklamasını yaptı.

Rengin Gürdeniz sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Avukatımız biraz evvel görüşmüş, çok iyilermiş, Perşembe günü ifade vereceklermiş, O güne kadar emniyetteler. (26. Madde) Toplu ifade özgürlüğünün bedeli #CemGürdeniz #AmirallerOnurumuzdur" dedi.

ÖZKOÇ: NEREDE HUKUK REFORMU?

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ise gözaltı süresinin kısa tutulmamasına tepki gösterdi.

Özkoç Twitter hesabından, Rengin Gürdeniz'in bu paylaşımını retweet ederek "Nerede hukuk reformu? Nerede kısa ifade süresi? Emekli amirallerimiz perşembe gününe kadar bekletiliyor... Yazıklar olsun!" dedi.

EMEKLİ AMİRALLERİN BİLDİRİSİ

104 emekli amiral, Montrö tartışmaları ve ‘takkeli’ Tuğamiral Mehmet Sarı ile ilgili bildiri yayımlamıştı. Bildiride, “Montrö Sözleşmesinin tartışma konusu yapılmasına/masaya gelmesine neden olabilecek her türlü söylem ve eylemden kaçınılması gerektiği kanaatindeyiz” denilmişti. Saray ve AKP sözcüleri ise bildiriye tepki göstermişti.

Bildiride, Montrö'nün Türkiye’nin haklarını en iyi şekilde koruyan bir anlaşma olduğu kaydedilerek şu ifadelere yer verilmişti:

“Montrö; sadece Türk Boğazlarından geçişi düzenleyen bir sözleşme değil, Türkiye’ye İstanbul, Çanakkale, Marmara Denizi ve Boğazlardaki tam egemenlik haklarını geri kazandıran, Lozan Barış Antlaşmasını tamamlayan büyük bir diplomasi zaferidir. Montrö, Türkiye’nin II. Dünya Savaşında tarafsızlığını korumasına imkân yaratmıştır. Bu ve benzeri nedenlerle, Türkiye’nin bekasında önemli bir yer tutan Montrö Sözleşmesinin tartışma konusu yapılmasına/masaya gelmesine neden olabilecek her türlü söylem ve eylemden kaçınılması gerektiği kanaatindeyiz.”