MEB’in çıraklık eğitimi projesi aksamaya başladı. Naklen gelen ancak çıraklık eğitimi sürecinde bir işletme ile sözleşme imzalayamayan öğrencilere, “Naklen geldiğiniz okula dönebilirsiniz” denildi.

‘Gözbebekleri’ gözden düştü

Mustafa BİLDİRCİN

MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘gözbebeği’, Mesleki Eğitim Merkezleri projesinin iflasa gittiğini gösteren bir yönetmelik değişikliği yapıldı. Diğer okul ve program türlerinden mesleki eğitim merkezi programına geçiş yapan öğrencilerin, bir ay içerisinde herhangi bir işletme ile sözleşme imzalayamaması durumunda kısıtlama olmaksızın eski okuluna dönmesine olanak sağlandı. 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında diğer okul ve program türlerinden mesleki eğitim merkezi programına nakil ve geçiş yapanların, mayıs ayının ikinci haftasının son iş gününe kadar eski okuluna naklinin de önü açıldı. Eğitim uzmanlarının, “Mesleki eğitimde çıraklık modelinin iflasının itirafı” olarak değerlendirdiği yönetmelik değişikliği kapsamında mesleki eğitim merkezlerindeki (MEM) öğrencilerin nakil ve geçişleri yeniden düzenlendi.

ESKİ OKULA DÖNEBİLECEK

Yönetmeliğe göre, 2021 2022 eğitim ve öğretim yılında meslek liseleri dışındaki okul türlerinden MEB’e geçiş yapan öğrenciler, devamsızlık ve kontenjan durumları dikkate alınmaksızın mayıs ayının ikinci haftasının sonuna kadar eski okuluna dönebilecek. Mesleki eğitim merkezi programına nakil yapan ancak çıraklık eğitiminin ardından bir ay içinde bir işletme ile sözleşme imzalayamayan öğrencilerin de eski okullarına dönüşüne izin verilecek. İşletmeler ile sözleşme imzalayamayan ya da sözleşmesi feshedilen öğrenciler, beş iş günü içerisinde başvurmaları halinde yine herhangi bir önkoşul aranmaksızın naklen geldikleri okullara dönebilecek. Bu durumdaki öğrencilerin, eski okullarında ayrıldıkları sınıf seviyesine nakil ve geçişleri yapılacak. Öğrenciler, yönetmelik kapsamındaki nakil ve geçişlerden her eğitim ve öğretim yılında yalnızca bir defa yararlanabilecek.

Yeni düzenleme kapsamında ayrıca, liselerde devamsızlıktan kalan öğrencilere “okul dışında kalmamaları için” öğrenim yılı sonunu beklemeden mesleki eğitim merkezlerine geçiş hakkı tanınacak.

HAYAL KIRIKLIĞI

Yönetmelik değişikliğini BirGün’e değerlendiren Eğitimci Özgür Bozdoğan, MEB’in yatırımlarının büyük bölümünü mesleki eğitim için kullandığını ve “Ucuz iş gücünün meslek liseleri üzerinden karşılanması” için uğraştığını belirtti. Bozdoğan, MEB’in mesleki eğitimdeki öğrenci sayısının artışı ile övündüğünün altını çizerek, “Ama gördük ki aylık bin 200 TL hayali ile çırak olmak için merkezi eğitim merkezlerine giden öğrenciler hayal kırıklığı yaşadılar. Bu öğrencilerin büyük bölümü şu anda açıkta kalmış oldu” dedi. Yönetmelik değişikliğini, “Bakanlık üstü örtülü şekilde çocuklara, ‘Okullarınıza dönün’ diyor” ifadesi ile yorumlayan Bozdoğan, “Ekonomik kriz öyle bir boyuta ulaştı ki çıraklara ödenecek bin 200 TL MEB’e ağır gelmeye başladı. Bakanlığın görevinin kamu hizmeti üretmek olduğunu, sermayenin ihtiyaçları için çalışmayı bir kenara bırakması gerektiğini uzun zamandır ifade ediyorduk. Böylelikle bir projenin daha çöktüğünü görüyoruz” diye konuştu.