‘Gözdağı veriyorlar’

ZEYNEP KURAY- zeynokuray@hotmail.com

İstanbul, Ankara, Eskişehir ve Diyarbakır’da yapılan operasyon sonucu gözaltına alınan, Suruç Katliamı’ndan yaralı kurtulan ESP ve SGDF üyesi 20 kişi serbest bırakıldı. Emniyet’te susma haklarını kullanan ESP ve SGDF’liler getirildikleri savcılıkta ifadeleri dahi alınmadan “örgüt üyesi olmak”, “örgüt propagandası yapmak” ve “2911 sayılı kanuna muhalefet” iddialarıyla, tutuklanmak üzere nöbetçi hakimliğe sevk edilmişti. 20 kişi katıldıkları eylemlerin meşruluğunu savunarak asıl Suruç Katliamı’nın faillerinin yargılanması gerektiğini söyledi. Hakim, gözaltındaki 20 kişi hakkında “yurtdışı yasağı” ve “adli kontrol şartı” getirerek serbest bıraktı.

Çocukları ile birlikte gece yarılarına kadar Çağlayan Adliyesi’nde nöbet tutan, Suruç Aileleri İnisiyatifi ve Gezi Şehitleri Platformu BirGün’e konuştu. Çağdaş Küçükbattal’ın babası Ergin Küçükbattal, “Çocuğum Gezi Direnişi’nde gözünü, Suruç Katliamı’nda ise sevgilisini kaybetti. Katliamda öldüremedikleri çocuklarımızı zindanla korkutmaya çalışıyorlar. Ama biz bir gidersek bin geliriz , bizi bitiremezler, kıramazlar” diye konuştu.

Suruç Katliamı’nda ağır yaralanan İlke Başak Baydar’ın kardeşi Arda Onur Baydar, hakimin verdiği adli kontrol kararına, “Veremi gösterip sıtmaya razı etmek” deyimiyle tepki gösterdi . Baydar, “Suruç’ta bitiremedikleri SDGF’yi gözaltılarla bitirmeye çalışıyorlar. Ancak devletin geleneği katliamsa bizim de fıtratımızda direniş var” dedi. Oğuz Yüzgeç’in babası Kaan Kurtoğlu, “Gözümüz gibi baktığımız oğlumuzu sabah 04.00’te yanımızdan alıp götürdüler. 4 gün boyunca çektirdikleri eziyet yetmemiş gibi bu kez de beraat vereceklerine adli kontrol şartı getirdiler. Bu gözdağı karşısında yılmayacağız” ifadelerini kullandı.