AKP’nin gözdesi 11 şirket 2005-2022 yılında üstlendikleri projelerin sadece yüzde 19’unda açık ihaleye girerek kazandı. 11 şirket, kazandığı projelerin yüzde 81’inde ise ihaleye “davet usulüyle” katıldı.

Gözde 11 firmaya istisna yağmuru
Fotoğraf: AA

Hüseyin Şimşek

İhale Kanunu’nda yaptığı değişikliklerle maddeler için alfabede harf bırakmayan, yandaşları için mevzuatları “delik deşik” eden, kamu ihalelerini eşe, dosta, yandaşa dağıtan iktidarın 11 şirketle kurduğu ihale ilişkisi, “istisnaların” artık “sıradan” hale geldiğini, ortaya koydu. CHP çalışmasında, “Beşli çete” olarak adlandırılan grupların sayısının da aslında çok daha fazla olduğu vurgulandı.


TBMM Kamu İktisadi Komisyonu (KİT) Üyesi, CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, AKP iktidarına yakın şirketlerin açık ihale yöntemiyle pazarlık yaparak projeleri almak yerine, istisnalardan yararlanarak “davet edildikleri” ihaleleri aldıklarını vurguladı. AKP döneminde büyüyen şirketlerin kazandığı 444 ihaleyi inceleyen Yavuzyılmaz, bu şirketlerin İhale Mevzuatı’ndaki istisna yöntemlerden sıklıkla yararlandığını vurguladı. Son 17 yıllık ihale süreçlerini ve projeleri inceleyen Deniz Yavuzyılmaz, Limak, Kolin, Cengiz, Kalyon, IC İçtaş, Makyol, Bayburt Grup, YDA, Çelikler, Yapı ve Yapı inşaat, Rönesans şirketleri hakkında şu tespitlerde bulundu:

“AKP döneminde 2005 -2022 yılları arasında yap – işlet - devret projeleri haricinde yapılan ihaleleri en fazla alan 11 şirketin, bu ihalelerin ne kadarını açık ihaleyle aldığını, ne kadarını pazarlık usulüyle, ne kadarına da belirli isteklilerin davet edildiği, o da pazarlık usulüne benzer bir yöntem, ihaleyle aldığını tespit ettim. Firmalar, Limak, Kolin, Cengiz, Kalyon, IC İçtaş, Makyol, Bayburt Grup, YDA, Çelikler, Yapı ve Yapı inşaat, Rönesans. Toplam ihale sayısı 444. Bu ihalelerin sadece yüzde 19’unu açık ihaleyle almışlar.”

“Belirli isteklilerin davet usulü katılabildiği, herkesin bulunamadığı, pazarlık usulünün uygulandığı ihale oranı ise yüzde 81. Bu 11 firma için istisna olması gereken bir ihale usulü, artık genel olarak uygulanıyor ve burada devasa bir kamu zararı oluşuyor. Bunun hesabını sormak için ne gerekiyorsa yapacağız.”

gozde-11-firmaya-istisna-yagmuru-1033406-1.

***

CENGİZ ELEŞTİRİLERİ İÇİN TAZMİNAT

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, devletten aldığı ballı ihalelerle adını duyuran, bu nedenle de "beşli çete" olarak anılmaya başlanan şirketler arasındaki Cengiz Holding patronu Mehmet Cengiz’e yönelik eleştirileri nedeniyle tazminata mahkum edildi.

Baş’ın 22 Aralık 2020’de TBMM’de düzenlediği basın toplantısındaki sözlerinin ardından Mehmet Cengiz’in avukatları "kişilik haklarının zedelendiği" iddiası ile 250 bin liralık tazminat davası açtı. Davada Erkan Baş’ın avukatı, müvekkilinin muhalefet partisi milletvekili olduğunu belirterek davanın reddini istedi. Mahkeme ise gerekçeli karar daha sonra açıklanmak üzere 20 bin liralık tazminat kararına istinaf yolu açık olmak üzere hükmetti.

KÜFÜRBAZ OLAN...

TİP Genel Başkanı Baş, Mehmet Cengiz’e yönelik TBMM’de yaptığı açıklamada şu sözleri sarf etmişti: “Bakın bu müteahhit çetesi var ya, herkesin bildiği küfürbaz olanı. Dün aynı anda birçok kanala birden reklam vermiş. Belli ki imajlarının sarsıldığını düşünüyorlar. Konuyu toparlamaya çalışıyorlar. Ne diyorlar; kim ne derse desin şerefleriyle çalışıyorlarmış, ağaçtan ilham almışlar. Beceremeyeceksin Mehmet Cengiz efendi, beceremeyeceksin. Ağaç katliamların, yıkımların, doğayı yağmalaman; hele o millete ettiğin küfürler bu halkın hafızasından hiç ama hiç çıkmayacak. İşçi iktidarı kurulduğunda, bu Saraylar yıkıldığında senin elinde ne var ne yoksa hepsini alacağız. Bu milletin, alın teriyle çalışan milyonların gasbettiğin tüm değerlerini senden geri alacağımızı bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Kendinizi kurtaramayacaksınız.”