Afrin’deki ‘Zeytin Dalı Operasyonu’nun altıncı gününde sınır hattı yoğun ateş altına alındı. TSK, harekâtın ‘planlandığı şekilde başarıyla devam ettiğini’ belirtirken, pek çok ilden sınıra asker sevk edildi

Gözler sınıra çevrildi

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte Afrin’e yönelik düzenlediği Zeytin Dalı Harekâtı altıncı gününe geride bırakırken, operasyonun kapsamı genişleyerek sürdü. Kara harekâtı kapsamında Afrin’in üç taraftan kuşatıldığı belirtilirken, ÖSO’nun bölgenin güneydoğusunda bulunan Tel Rıfat kasabasından geçişleri kesmeye yönelik yığınağa başladığı kaydedildi.

Sınıra ve Afrin’e askeri sevkıyat da devam ederken, Erzurum’da 9’uncu Kolordu Komutanlığı’na bağlı 109’uncu Topçu Alayı’ndaki askerler, Dersim Hozat 51’inci Motorlu Piyade Tugay Komutanlığı’ndaki birlikler ve Bingöl’den 200 asker dün Hatay’a gönderildi. Askerler Afrin’deki birliklere katılıyor.

Yeni hedef Bafelyun
TSK’nin harekâtın ilk gününde vurduğu Minnag Askeri Havaalanı da bu bölgede bulunuyor. ABD, bu havaalanını kullanarak YPG’ye silah ve mühimmat yardımında bulunuyordu. ÖSO’nun bölgede kontrolü sağlamasının ardından TSK’nin, Minnag Havaalanı’nı lojistik merkez olarak değerlendirebileceği ifade ediliyor.

Burseya Dağı’nda kısmi kontrolün sağlanmasının ardından askeri yetkililer, sonraki hedefin Türkiye’ye yönelik roket ve havan saldırılarının yapıldığı Bafelyun Tepesi olduğunu duyurdu.

Sınırda ateş
Birlikler karada ilerlemeyi sürdürürken, sınırdan bu noktalara destek de sürdü.
Kilis’e atılan roketlerin ardından sınırda konuşlu topçu birlikleri Afrin’deki PYD hedeflerini Fırtına obüsleriyle ateşe aldı. Hatay’da bulunan TSK birlikleri, Afrin’de tespit edilen mevzilere sabah saatlerinden itibaren aralıklarla çok sayıda obüs ve top atışı gerçekleştirdi.

Atak da katıldı
Hatay Akpınar ve Davutpaşa mahalleleri yakınındaki sınır hattını da iki Atak helikopterinin ateş altına aldığı görüldü. Kilis’te önceki gün biri Afrin’den atılan füzelerin bir cami ve bir eve isabet etmesi nedeniyle, biri Türkiyeli biri Suriyeli iki kişi yaşamını yitirmişti. Saldırıda 11 kişi de yaralanmıştı. Roket saldırıları sebebiyle şu ana kadar üç kişi hayatını kaybetti, 50’den fazla kişi ise yaralandı. Hayatını kaybedenler dün düzenlenen törenle toprağa verildi.

TSK: Planlandığı gibi gidiyor
TSK’den bilançoya dair yapılan açıklamada, “Şu ana kadar bölgeden elde edilen bilgilere göre; en az 303 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildiği tespit edilmiştir. Hava Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen hava harekâtı ile PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütlerine ait sığınak, barınak, mühimmat deposu ve silah mevzii olarak kullanılan 6 hedef imha edilmiştir” denildi.

Akşam saatlerinde yine TSK’den yapılan açıklamada, 14 uçakla gerçekleştirilen hava harekâtı sonucu 25 hedefin vurulduğu ifade edildi.

Toprak bütünlüğü vurgusu
Harekâtın ‘planlandığı şekilde başarıyla devam ettiğini’ belirten TSK açıklamasında, “Harekât, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK’nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra ediliyor” ifadelerine yer verildi.

Yedi YPG’li Hatay’a getirildi
Öte yandan harekâtın dördüncü günü Afrin’de yakalandığı belirtilen 7 YPG üyesinin Hatay’a getirildiği açıklandı. Üç kişi dün tutuklanarak cezaevine gönderildi, Reyhanlı’da sorguları süren dört kişininse işlemlerinin ardından adliyeye sevk edileceği bildirildi.

***

Erdoğan harekât merkezine gitti

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Zeytin Dalı Harekâtı’nın 6’ncı gününde Hatay’daki Harekât Merkezi’ne gitti. Edinilen bilgiye göre, Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile birlikte akşam saatlerinde Ankara’dan 2. Ordu’nun Hatay’daki Harekât Merkezi’ne geçti. Erdoğan’a; Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler’in de refakat ettiği bildirildi.
Erdoğan’ın programında yer almayan ziyareti nedeniyle Saray’da gerçekleşmesi planlanan Başbakan Binali Yıldırım’ın ziyareti ertelendi. Servis edilen fotoğraflarda Erdoğan’ın ve kendisine eşlik eden yetkililerin askeri kamuflaj giymesi dikkat çekerken, Erdoğan burada yaptığı konuşmada “bölgenin terörden temizlenmesinin Türkiye’deki Suriyelilerin ülkelerine dönüşlerini de hızlandıracağını” ifade etti.