Gazeteci yazar Hrant Dink’in katledilişinin 8’inci yılında daha önceki yıllarda olduğu gibi yine yüz binler yürüdü. “Faşizme inat kardeşimsin Hrant” diyenler; Gezi’yi, Charlie Hebdo’yu ve Roboski’yi de unutmadı

Gözlerimizle gördük!

ZEYNEP KURAY - SERBAY MANSUROĞLU

19 Ocak 2007 yılında uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve BirGün yazarı Hrant Dink, katledilişinin 8’inci yıldönümünde kitlesel yürüyüşlerle anıldı. İstanbul’da Dink için buluşan yüz binlerce kişi, cinayetin aydınlatılmamasını protesto etti ve Dink’in mirasına sahip çıktı. Yürüyüşler sırasında Fransa’da radikal İslamcıların hedefli olan Charlie Hebdo katliamı, Gezi Direnişi, Roboski ve Cizre’de öldürülenler de unutulmadı.

TAKSİM'DE BULUŞULDU
İstanbul’da yapılan anma öncesinde polis Taksim Meydanı ve Gezi Parkı’na girişleri kapattı. Anma için yürüyüş saat 13.30’da başladı. Yürüyüşün öncesinde Gezi Direnişi ile Roboski ve Cizre’de yaşamını yitirenler anıldı. Kortejin önünde Dink Ailesi yer alırken “1915’ten Hrant’a soykırım sürüyor” pankartı taşındı.

YÜZ BİNLERCE KİŞİ KATILDI
Hrant Dink için yürüyüşe geçen yüz binlerce kişi sık sık “Hepimiz Hrantız, hepimiz Ermeniyiz”, “Faşizme inat kardeşimsin Hrant”, “Biz bitti demeden bu dava bitmez”, “Hrant için adalet için” sloganları attı. Taşınan “Je suis Charlie” dövizleriyle Charlie Hebdo katliamında yaşamını yitirenler de unutulmadı. Bu sene yapılan anmada, “Hrant’ın katili Ergenekon devleti” sloganı atılmadı.
Kortej Harbiye’ye ulaştığında geride kalan ucu hâlâ Taksim Divan Otel önündeydi. Yaklaşık bir saat süren yürüyüşün ardından kitle, 14.30’da Agos gazetesinin önüne geldi ve burada bekleyenlerle buluştu. Saatler Hrant Dink’in öldürüldüğü 15.05’i gösterdiğinde bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, ardından ortak açıklamayı okuyan şair Murathan Mungan, Agos gazetesinin balkonundan kitleye seslendi. 8 yıldır adaletin beklendiğini ancak bir türlü gelmediğini dile getiren Mungan, sözlerine şöyle devam etti:


‘Bizim için öldüler’
“Bu ülkede ölenler, öldürülenler, katledilenler biz onlardan sonra birkaç kelime daha fazla söyleyebilelim diye öldüler. Dilimizdeki kilitler çözülsün diye, dilsizi olduğumuz hakikatler içimizi daha fazla kavurup yakmasın diye... Yerini bulmamış adalet, katillerini ve kurbanlarını çoğaltır. Gene öyle oluyor. Dilerim, Hrant Dink ve benzerlerinin uğruna öldükleri doğrular, çok uzak olmayan bir gelecekte, gün ışığı görmüş bir demokraside, barış içinde bir arada yaşayan bir toplumda gündelik hayatın sözü bile edilmeye değmeyecek sıradan gerçekleri olur!”

Elvan Ailesi de oradaydı
Anmanın sonunda Rakel Dink, Agos’un balkonundan gelenlere el sallarken, kendisine Berkin Elvan’ın anne-babası Gülsüm Elvan ile Sami Elvan da eşlik etti.
Yapılan konuşmaların ardından anma sona erdi ve kitlenin büyük bir bölümü Taksim doğru sloganlarla yürüyüşe geçti.

***

Soykırım sürüyor...

Hrant Dink katledilişin 8.yılında Agos’tan sonra Taksim’de de anıldı. HDP, EHP, ÖDP, EMEP, Kaldıraç,  AKA-DER, Devrimci Hareket , Nor Zartonk, Partizan, Yeni Yol ‘un çağrısıyla  Taksim’de bir araya gelen binler, Hrant ‘ın katillerinin hesap vermesi talebiyle Galatasaray Meydanı’na meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi.  Askerde katledilen Sevag Balıkçı ‘nın anne ve babası Anni ile Garbis Balıkçı, Kobane’de IŞİD’le savaşırken yaşamını yitiren Suphi Nejat Ağırnaslı’ın babası Hikmet Acun da yürüyüşte bulundu. Basın açıklamasında cinayetin devlet kurumları ve iktidar eliyle işlendiği vurgulandı.