Göztepe Parkı'n

NEZAHAT ALKAN / Göztepe Parkı'na cami yapılması tartışmaları geçtiğimiz ramazan ayına damgasını vurdu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ''vatandaşın isteği'' dediği projeye karşılık Kadıköylüler proje iptali için mahkemelere koştu.

Kadıköy Belediye başkanı Selami Öztürk de projenin iptali için İdare Mahkemesi'ne kişisel dava açtı. Belediyeciler ve mimarlar ibadethanelere kesinlikle karşı olmadıklarını belirtirken, yeşilin her ne amaçla olursa olsun imara açılmasına karşı olduklarını dile getiriyorlar.

Ramazan ayında yaşanan Göztepe Camii tartışmasının ''AKP iktidarının tabanına oksijen pompalamak'' amaçlı olduğu iddia ediliyor. İktidarın özellikle yerel yönetimler alanında oy kaybettiğini öne süren muhalif belediyeciler, İstanbul Büyükşehir Başkan Vekili İdris Güllüce'nin Birlik Vakfı'nda ifade ettiği ''Tabanımıza oksijen pompalayacağız'' sözlerinin bu tartışmanın kaynağı olduğunu öne sürüyor.

Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin:
Göztepe'ye Cami kararı siyasidir Göztepe'ye cami yapılması konusu AKP'nin Büyükşehir'deki farklı gruplarının çatışması kaynaklı bir sorun. Belediye Başkanı'nın 3. köprü olayından haberinin bile olmadığı ortaya çıktı. Elimizde AKP'nin büyükşehirlerde kan kaybettiğine ilişkin anket ve araştı rma sonuçları var.

Bu kan kaybı nedeniyle Taksim örneğindeki gibi dini motişere sarıldılar, oy kaygısı ile yine yapay biçimde cami konusunu gündeme taşıdılar. Sayın Güllüce'nin ifade ettiği gibi tabanlarına oksijen pompalama çabasındalar.

Gerçekte Göztepe halkının böyle bir talebi yok. Böyle bir talep olsa öncelikli olarak yerel belediye olarak bizim, muhtarın, Diyanet İşleri'nin haberi olurdu. Göztepe'ye cami yapma kararının Yargıtay'dan döneceğine inanıyorum, çünkü tamemen siyasi bir karardır.

Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Akar:
Göztepe'ye Cami kör göze parmak gibi İhtiyaç duyulan yere elbette cami de okul da yapılacak ama önemli olan ihtiyaç olması durumu. Kentteki çok sınırlı yeşil alanları cami yapım yeri olarak seçmek doğru değil. Göztepe'ye cami girişimi AKP iktidarının kendi çevresine daha iyi görünme çabası. AKP'nin İstanbul'da yüzde 12'leri bulan oy kaybından söz ediliyor.

Verdikleri sözleri tutamadılar. Gelir dağılımı çok bozuk. 'Yoksulsun yoksul kal, ben sana yardım ederim' mantığı yanlış bir mantık ve bana göre oy kaybının gerekçesi. Göztepe Parkı'na cami yapma fikri kör göze parmak gibi.

Sevap işlemek istiyorsan bu ülkede sahipsiz çocuklar, sahipsiz yaşlılar var ve bu çok daha öncelikli bir sorun.

Mimarlar Odası Kent ve Planlama Komitesi üyesi Yıldız Uysal:
Asıl ihtiyaç yeni yeşil alan İstanbul deprem bekleyen bir kent ve beklenen depremde 15 milyon insanın evlerinden çıkıp çömelebilmesi için yeşil alana ihtiyaç vardı.

İstanbul'da kişi başına 1 metrekare bile düşmüyor. Tüm yolsuzluğu, kent toprakların yağmalanması anlayışını bir yana bırakalım. insanların depremde güvenli biçimde ayakta kalabileceği alanlar kurmak, kamu alanlarını yeşil alan olarak bırakmak gerekiyor. Üstelik bu yörede camiye ihtiyaç da yok. Yeşi alana, vakıf alanına, kamu alanına cami yapılıyor.

Bu Taksim'e cami yapamamanın hıncı herhalde. Yapılmak istenen cami olmasaydı da oraya başka birşey yapılsa biz aynı tepkiyi gösterecektik. Kendilerinden yana halkın duygularını suistimal etmek istiyorlar.

Oraya herhangi bir yapı yapılmasına karşıyız. Daha öneceki imar planını yargı yeterince yeşil alan olmadığı için iptal etmişti.

Bir cm kare harcayacak kamu alanı ve yeşil alanımız yok, yeni yeşil alan yeri aramak zorundalar. Asıl ihtiyaç bu çünkü.

Mimarlar Odası Büyükkent Şube Başkanı Eyüp Muhcu:
Park alanının betonlaştırılmasına her kesim karşı Bu olay bir cami tartışmasına indirgendi, bunu son derece sağlıksız ve tehlikeli buluyorum. Zira geçmişti kentin pek çok yerine gelişigüzel şekilde camiler yapıldı. Bu yapılan camilerin büyük çoğunluğu ibadete uygun mekânlar olmadığı gibi o kente, yapıldı klara yerlere ulaşım, altyapı ve çevre sorunlarını da getirdiler.

Göztepe Parkı ise bulunduğu bölgede yaşayan insanların, park, yeşil alan ihtiyacını karşılayan, elde kalan çok sınırlı alanlardan biridir. Bu park alanının düzenlenerek amacı na uygun halde geliştirilmesi, daha nitelikli hizmet alanı olarak yurttaşların hizmetine sunulması gerekirken parkın betonlaşma ile tahrip edilmesi son derece yanlış bir adım olacaktır. Burada cami yapıp yapmamaktan ziyade park alanının betonlaşıp betonlaştı rılamayacağını tartışmak gerekir. Toplumun bütün kesimlerinin park alanını betonlaştırmaya karşı duracağı açıktır. Bu konuda açılmış davalar var ve biz Mimarlar Odası olarak davacılara her türlü destek ve katkıyı vermeye hazırız.