Grev erteleme kararına karşı ortak açıklama: İşçiye gelince 'fıtrat,' işverene gelince 'milli güvenlik'

Metal işçilerinin grevlerinin “milli güvenlik” gerekçesiyle 60 gün ertelenmesinin ardından, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türkiye Tabipler Birliği (TTB) ortak bir açıklama yaparak, grev hakkının derhal iade edilmesi çağrısında bulundu.

AKP hükümetinin iş güvenliğinde sınıfta kaldığı hatırlatılan açıklamada, işçilerin haklarının arayışının ise “güvenlik sorunu” olarak engellendiği vurgulandı. DİSK Genel Başkanı Kani Beko tarafından okunan ortak açıklamada, “Kendi iktidarı döneminde 15 bin işçi ölürken ‘fıtrat/kader’ söylemiyle sorunu geçiştirenler, konu işverenlerin çıkarları olunca Bakanlar Kurulu’nun toplandığı Pazartesi gününü bile bekleyememiş, grevin başladığı gün alelacele Bakanlar’a bu kararları imzalatmıştır” ifadeleri kullanılırken, grev hakkının tıpkı devletin iş güvenliği konusundaki yükümlülükleri gibi Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından koruma altında olduğu hatırlatıldı.

Beko, grev kararının işçiler tarafından sandıklarda, beyaz yaka çalışanların da desteğiyle alındığının altını çizdi. Kararı “hükümetin çokça başvurduğu ifadelerle sandıkta ortaya çıkan iradeye karşı darbe” şeklinde yorumlayan Beko, yaşadıkları durumun ülkede hiçbir işçinin grev hakkı olmadığını açık bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi.


12 EYLÜL’DEN GERİYE GİDİLDİ
Beko ayrıca, AKP hükümeti politikalarıyla grev hakkının tamamen yasaklandığı 12 Eylül döneminden daha da geriye gittiğini savundu.

“YÖK’ten seçim barajlarına kadar tüm 12 Eylül kurumlarını ayakta tutan AKP iktidarı, grev hakkına karşı darbecileri aşan bir performans göstermektedir “diyen Beko, Türkiye’de kayıtlı işçilerin sadece yüzde 5’i toplu sözleşme hakkından faydalanabildiğine dikkat çekti.

Grevin başlamasından kısa bir süre sonra beş işletmenin sekiz fabrikasının işverenlerinin, işçilerin talepleri doğrultusunda patronlar sendikası MESS’ten koptuğunu vurgulayan Beko, “Grev sürseydi bunun devamı gelecekti. Yani AKP iktidarı bu darbe ile MESS’i ve sarı sendikaları kurtarmayı hedeflemiştir” dedi.


BAZI BAKANLAR YURTDIŞINDAYKEN İMZALAR ATILDI
Bu arada, grev ertelemenin 29 Ocak’ta kararlaştırıldığı, bu tarihte ise Bakanlar Kurulu’nun toplanmadığı ve bazı bakanların yurtdışında bulunduğu öne sürüldü.

Cumhuriyet’ten Çiğdem Toker yazısında, kararın resmen alındığı tarihte Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç BM İnsan Hakları Komisyonu’nun Türkiye oturumu için İsviçre’de, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Türkmenistan’da, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’nin ise Gürcistan’da olduğunu belirterek, bu bakanların imzalarının varlığının bir soru işareti olduğunu ifade etti.

Toker, grev erteleme kararının yargıya taşınması halinde imzaların nasıl atıldığının da irdelenmesi gerektiğini savundu.
Metal işçiler 29 Ocakta haftalar öncesinde ilan ettikleri grev eylemine başlamış, ancak grev ertesi gün Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan erteleme kararıyla yasaklanmıştı. Karar büyük tepkilere yol açmıştı. Bazı işçiler fabrikalarda işgal eylemi gerçekleştirirken, birçok işletmede ise üretim yavaşlatıldı.


CHP'li Cihaner 'milli güvenliği bozduğu' gerekçesiyle ertelenen metal grevini Meclis'e taşıdı

AKP'nin sınıf korkusu: Metal işçilerinin grevi ‘milli güvenliği bozduğu’ gerekçesiyle 60 gün ertelendi!

Biz bitti demeden bu grev bitmez!