Google Play Store
App Store

ABD’de ilk kez bugün greve çıkmaya hazırlanan Hollywood işçileri, son anda varılan anlaşmayla greve çıkmadan kazanım elde etti. Sendika aylardır taleplerini karşılamayan yapımcı kuruluşla üç yıllık mutabakata vardı.

Grev korkusu geri adım attırdı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD'de pandemiyle birlikte çalışma koşulları daha da kötüleşen Hollywood çalışanlarının aylardır taleplerine itibar etmeyen yapım şirketleri, yaklaşık 60 bin işçinin bugün greve çıkacağını ilan etmesi üzerine son anda anlaşma taleplerini kabul etti.


Hollywood sektöründe Disney, Netflix ve Amazon Prime Video'nun da yer aldığı prodüksiyon şirketlerine çalışan kamera arkası işçilerinin sendikası Uluslararası Tiyatro Sahne Çalışanları İttifakı (IATSE) anlaşmaya varıldığını duyurdu. Hollywood'un prodüksiyon şirketlerini temsil eden Sinema ve Televizyon Yapımcıları İttifakı (AMPTP) ile dört aydır müzakere yürüten IATSE sendikası, grevden bir gün önce AMPTP'yle yaklaşık 11 saat süren bir görüşme yapıldığını açıkladı.

'HOLLYWOOD FİLMİNİN SONU'

AMPTP'yle yapılan görüşme sonunda Hollywood işçilerinin çalışma saatleri ve saatlik ücret gibi talepleriyle ilgili bir uzlaşmaya varıldığını duyuran sendika, detaylara ilişkin daha sonra açıklama yapılacağını ancak imzalanan üç yıllık anlaşmayla ciddi bir kazanım elde ettiklerini belirtti. Hollywood işçilerinin sendikası IATSE'nin lideri Matthew Loeb, anlaşmayla ilgili işçilere gönderdiği mesajda, "Bu bir Hollywood filminin sonu. Dimdik ayakta ve kararlıyız" ifadelerine yer verdi.

IATSE üyesi kamera arkası işçileri, 1-3 Ekim tarihlerinde Hollywood'un 128 yıllık tarihinde ilk kez greve çıkmak için oy kullanmıştı. 36 bölgeden 53 bin 411 sendika üyesinin katıldığı seçimde, yüzde 96 "Evet" oyuyla greve çıkılması kararı alınmıştı. Loeb, oylama sonucuna ilişkin "Kamera arkası işçilerinin de yemek molaları, yeterli uyku ve hafta sonu dinlenmek gibi temel insani ihtiyaçları var ve daha azını hak etmiyorlar. Artık yüksek sesle konuşuyorlar" açıklamasını yapmıştı. Hollywood işçilerinin grev kararına birçok ABD'li yönetmen ve sinema oyuncusu da destek vermişti. Amerika Yönetmenler Birliği'nin işçilerle dayanışma bildirisinde Steven Spielberg, Christopher Nolan, Barry Jenkins, Ron Howard ve Ava DuVernay'in de imzaları yer almıştı.

***

BİZ MAKİNE DEĞİLİZ, DİNLENMEYE İHTİYACIMIZ VAR

Michael SAINATO

Hollywood prodüksiyonları pandeminin başlangıcında aniden kapandı ve birçok işçi, Covid-19 güvenlik protokolleri uygulanmaya başlamadan önce işsiz kaldı. Uzun saatleri boyunca kişisel koruyucu ekipmanlarla çalışan Hollywood işçileri ise pandemi kısıtlamaları sonrası artan iş yüklerine katlanmak zorunda kaldı.

Uluslararası Tiyatro Sahne Çalışanları İttifakı (IATSE) sendikası üyesi Mike Loomer, "Böyle bir ortamda çalışmak için ihtiyacımız olan zamana sahip olmamız gerekiyor” dedi. Hollywood’daki bazı işçilerin çalışma saatlerinin 16 saate kadar çıktığını belirten Loomer, bu yorucu tempoda işe gidip gelirken trafik kazası geçiren işçiler olduğunu ve sağlık sorunlarının arttığını aktardı. Loomer, "Biz makine değiliz. Dinlenmeye ihtiyacı olan insanlarız. Hollywood’da çalışmak yalnızca şenlikli partiler ve kırmızı halı etkinlikleri değildir. Her gün set araçlarını taşıdığımız ve kurduğumuz bir fabrika işidir" diye konuştu.

ŞİRKETLERİN KÂRI ARTTI İŞÇİNİN ÜCRETİ ARTMADI

Sendika üyeleri arasında görüntü yönetmenleri, kamera operatörleri, set tasarımcıları, marangozlar, saç ve makyaj sanatçıları, animatörler ve diğer birçok sektörden işçiler yer alıyor. Sektör çalışanları, eğlence endüstrisine derinden gömülü olan Facebook, Apple, Amazon ve Netflix gibi şirketlere karşı daha geniş bir işçi hareketinin parçası olarak çalışma koşullarına karşı çıktı. Geçen yıl dijital video ağlarına abonelikler yüzde 32 artarken bu hizmeti veren Netflix gibi şirketler de gelirlerini yüzde 21 daha artırdı.

Hollywood işçilerinin grev tehdidi ise mecbur kalmadıkça talepleri önemsemeyen işverenler için bir uyarı niteliğinde. Hollywood’da bir ses teknisyeni olan sendikalı Victor Bouzi, yaşadıklarını şöyle anlattı: "Kârlar yükseliyor ancak işçiler hakkını alamıyor. Pandemiyle birlikte çalışma saatlerimiz ve koşullarımız o kadar kötüleşti ki rüyamda işle ilgili sık sık kabuslar görüyorum. Ruh sağlığımız ciddi etkileniyor. Bize yapılan bu."

The Guardian’dan çeviren BirGün Çeviri Kolektifi