Greve hazırlanan 130 bin metal işçisine uluslararası destek

140 ülkeden 50 milyon işçiyi temsil eden IndustriALL Küresel Sendika, Türkiye’de aralarında Renault, Bosch ve Fiat’ın da olduğu 180 işyerinde greve çıkmaya hazırlanan 130 bin metal işçisinin yanında olduğunu duyurdu.

Yapılan açıklamada, “Türkiye’deki metal endüstrisinin düşük ücretler, uzun çalışma saatleri, yüksek oranda iş kazaları, aşırı yüksek kâr ve üretim oranları ile karakterize edildiği” belirtildi. Birleşik Metal-İş’in araştırmasına göre, metal sektöründeki ücretlerin düşüklüğü nedeniyle işçilerin yüzde 85’inin borç içinde olduğuna dikkat çekilen açıklamada, durum böyleyken patron örgütü MESS’in yine düşük zam ve 3 yıllık sözleşme dayatmasında bulunduğu hatırlatıldı.

IndustriALL Genel Sekreteri Valter Sanches, “Biz bu mücadelelerinde Türk metal işçilerine destek vermeye devam edeceğiz” dedi. Türkiye’deki grev yasaklarına da dikkat çeken Sanches, “Grev hakkı en temel işçi hakkıdır ve her işçi bu hakkı kullanabilmelidir. Türk hükümeti bu hakkı hiçbir şekilde engellemeye kalkmamalıdır” ifadelerini kullandı.