Koronavirüsün en çok benzerlik gösterdiği hastalık olan grip sezonu geldi. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Yılmaz, mevsimsel gribe yakalanmamak için su tüketimi, beslenme ve hareketin önemli olduğunu vurguladı.

Gripten ve virüsten korunma mevsimi

HABER MERKEZİ

Sonbaharın gelmesi ile birlikte görülen ani ısı değişimleri hastalıklara zemin hazırlıyor. Koronavirüsün en çok benzerlik gösterdiği hastalık türü ise grip. Virüs kaynaklı bu iki hastalığın gösterdiği semptomlar birbirine çok benziyor.

Her iki hastalıkta da ateş, yorgunluk, kuru öksürük sık görülüyor.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Yılmaz, mevsimsel grip belirtilerinin Covid-19'a çok benzediğini ifade ederek, “Çocuklarda ve erişkinlerde boğaz ağrısı, öksürük, ateş ve nefes darlığı gibi semptomlar görülebilir. Bunlar Covid-19 hastalığıyla karışabilir. Dolayısıyla hem koronavirüsten korunurken, mevsimsel gribal hastalıklardan da korunmak için maskemizi takmamız, sosyal mesafemizi korumamız, ellerimizi yıkamamız çok önemli” dedi.

BESLENME VE GİYİM ÖNEMLİ

Mevsimsel gribe yakalanmamak için su tüketimi, beslenme, spor ve giyime çok dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Yılmaz, şu uyarılarda bulundu:

♦ Düzenli uyku, uyku kalitesinin yüksek olması, düzenli spor, yediğimiz gıdaların taze olması ve mevsime uygun sebze, meyve tüketimi çok önemli.

♦ Portakal, muz ve mandalina gibi meyveler C vitamini açısından destek olacak.

♦ Kışa uygun kıyafetler giymek önemli. Gün içinde terleyecekler diye kalın giyinmediklerinde aniden soğuğa maruz kalıyor. Bu durum gribin tetikleyicisi olabiliyor.

***

Kış çayı alırken dikkat!

Havaların soğumasıyla her yıl rağbet gören kış çayları, bu yıl pandemi dolayısıyla enfeksiyon riskinden korunmak isteyenlerin gözdesi oldu. Bağışıklık sistemini korumak isteyenlerin talebiyle satışlar ortalama yüzde 20 oranında arttı. Aktarlar ise tüketicilerin bilinçli olması gerektiği konusunda uyarılarda bulunarak, bazı hazır kış çaylarının içinde gribal enfeksiyonla ilgisi olmayan, östrojen artıran, prostat için veya bağırsak çalıştırıcı bitkilerin yer aldığını söylüyor.

Tüketicilerin kış çaylarını seçerken dikkatli olması gerektiğini vurgulayan esnaf Gökhan Gökdemir, “Piyasada ne kadar merdiven altı üretim yapan kişi varsa, bu sezon aktarlara uygun fiyatlı kış çayları satıyor. Hazır çayların içine baktığımızda gribal enfeksiyon ve soğuk algınlığıyla hiç alakası olmayan bitkileri görüyoruz. Östrojen artıran bitkiler koyuyorlar, prostat için veya bağırsak çalıştırıcı bitkiler koyuyorlar” dedi.