Ought: Gerçekten, bizi “Room Inside the World” sonrasında keşfeden çok fazla yeni insan var

‘Grubumuzu politik söylemlerle kurduk’

ÖYKÜ ÖZFIRAT

Post-punk sahnesinin Montreal çıkışlı temsilcisi Ought, Garanti Caz Yeşili konserleri kapsamında bugün Babylon’da sahne alacak. Son albümleri “Room Inside The World”de Ought yaşama dair çeşitli temaları incelerken, farklı sesleri de denemiş. Politik müzik alanında da isimlerini duyurmuş grup ile, Türkiye konserleri öncesi konuştuk.

► “Room Inside the World” albümünüzde öncekilerden farklı olarak hangi temalar ön planda?
Genelde böyle şeyler üzerine konuşurken dikkatli oluruz. Ought grubu tarafından yazılan çeşitli şarkılar toplandı ve bu yılın şubat ayında yayımlandı. Ses anlamında önceki iki kayıtlarımızdan oldukça farklı. Yazarken ve farklı ses ve enstrümanları denerken oldukça fazla vakit harcadık. Şarkılar, synths, string ve vibrafon ile standart rock grubu kurulumumuzun ötesinde çok daha yoğun bir şekilde dolduruldu.

► Yeni albümde benzersiz tını ve seslere sahipsiniz. Geri dönüşler nasıl oldu?
Dinleyici seviyesindeki geri dönüşler genellikler olumlu oldu. Bazı eski hayranlarımız var, önceki iki kaydımızı tercih ediyor. Çok fazla da yeni insan var gerçekten “Room Inside the World” sonrasında bizi keşfeden.

► Politik bir sesiniz var. Bir müzisyen olarak dünyanın günümüzdeki durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Sanırım bunu ‘müzisyen’ olarak yanıtlamak zor. Gündelik yaşamdaki siyasi düşüncelerim kendilerine şarkı sözleriyle bir yol buluyorlar. Biz kendimizi bir grup olarak söyleyecek politik söylemlerimiz ile kurduk. Tüm şarkılarımız bu temayı kapsamasa da bu gerçekten de grubun yetiştiği şekil. Yeni kaydımzı seçimlerden önce bitirmiştik. O yüzden pek de günümüz Kanada ya da ABD yansıması diyemeyiz.

► Montreal’de bir post- punk grubu olmak nasıl bir duygu?
Türle ilgili daha iyi şeylerden biri, daha geniş bir ton ve etkilerden yararlanma alanı olmasıdır. Bizim için, Montreal’den çıkmak iyi bir ayrıcalık. Geniş bir yelpazede müzik yapılıyor etrafımızda. Ambientten, deneysel rock müziğe. Genelde aynı bileti ve mekânları paylaşıyorlar. Böyle bir çevreden gelmek iyi hissettiriyor, böyle zengin bir müzik çevresinden.

***

‘Türkiye’ye tekrar davet edilmek büyük onur’

► Son albümden sizin için özel bir hikâyesi olan şarkı var mı?
“These 3 Things” bizim drum machine için yazdığımız tek şarkıydı. Tim Keen keman çalmak için özgür kaldı biz şarkıya sıkıştığımızda. Bu kısımlar, şarkının hissi için oldukça önemli bir şekilde sona erdi.


► Türkiye’ye ilk gelişiniz olmayacak. Ne düşünüyorsunuz Türkiye hakkında?
Geri geleceğimiz için çok heyecanlıyız. İstanbul harika bir şehir ve zar zor da olsa onu yeniden görmeliyiz.

► Türkiye’deki dinleyicilerinize mesajınız var mı?
Geçen seferde bu kadar harika bir şov yapmamız ve tekrar davet edilmemizden büyük onur duyuyoruz.