Grup Yorum 30 yaşında: Ekmek, adalet, özgürlük konseri

NESLİHAN KARATAŞ - neslihankaratas@birgun.net

Grup Yorum bu yıl 12 Nisan’da beşincisini gerçekleştireceği ‘Bağımsız Türkiye Konseri’ne Bakırköy’de başlıyor. Sahnede Grup Yorum üyelerinin yanı sıra her yıl olduğu gibi farklı sanatçılar da yer alacak. Grup üyeleri son zamanlarda artan stant yasaklamaları, baskınlar ve konserle ilgili sorularımızı yanıtladı. Grup Yorum soruyor “Berkin Elvan’ın katilleri nerede?” ve konserine hep birlikte türküler söylemeye çağırıyor.

>>Sanat yaşamınızın 30 yılını geride bırakıyorsunuz. Neler sığdırdı Grup Yorum bu zamana?

1985’den bugüne müzikal duruşunu ve devrimci çizgisini değiştirmeden 30 yıla ulaşmış bir müzik grubu. Bu 30 yılı başlıklara, kategorilere ayırabilecek; büyük bir emek, halkla kaynaşma, halkın her kesiminin sesi soluğu olma, baskılar, gözaltılar, tutuklamalar daha birçok hikâye. Sadece şarkılar söyleyip, enstrümanlar çalan bir grup değildir Grup Yorum bu yüzden bir aile olarak tanımlıyoruz.

>>Konserde yine sahnede farklı sanatçıları görebilecek miyiz?

Evet. Görüşmelerimiz devam ediyor. Efkan Şeşen, Hilmi Yarıcı onun dışındaki diğer sanatçı arkadaşlar da belli oldukça yayınlayacağız. İtalya’dan Banda Bassotti gelecek.

>>Bu yıl ‘Ekmek, Adalet, Özgürlük’ şiarıyla yola çıkıyorsunuz. Bu konserin diğerlerinden farkı ne olacak?

Ülkemizde milyonlarca insanımızın özlemidir ‘Bağımsız Türkiye.’ Bu özlemi, bu umudu ete kemiğe bürümek istiyoruz. Bu anlamda Grup Yorum konserleri sadece bir eğlence aracı değil aynı zamanda bir miting alanı özelliği taşır.

>>Ankara, İzmir, Adana ve Elazığ’da stadyumlarda vereceğiniz konserlere izin verilmedi. Bu süreçler nasıl gelişti?

Biliyorlar ki bu stant konserlerine on binlerce AKP ve bu düzenin karşıtı insanlar gelecek bu durum onları çok ürkütüyor. İstiyorlar ki bu haksızlıklara, katliamlara, yolsuzluklara sesimizi çıkarmayalım, susalım. Biz ise tam aksini söylüyoruz. Özellikle Haziran Ayaklanması’ndan bu yana halka karşı korkusu büyüyen AKP’nin baskı yasaları, İç Güvenlik Paketi uygulamaları bu korkunun ifadesi aslında. Bizlere yer vermemek için türlü bahaneler sunuyorlar. Bizler de bu aşamada hem demokratik hem hukuki bütün haklarımızı kullanarak bu baskı uygulamalarına karşı çıktığımızı, kabul etmediğimizi belirtmek için elimizden geleni yapıyoruz.

>>Bu yasaklamalar yeni bir durum mu?

Hayır tabii ki. Ama 2010’dan bu yana baskılar daha da artmış durumda. Bizlere siyasi görüşünden dolayı değil de türlü bahanelerle mekânları ve alanları vermiyorlar.  Bu durumunda haliyle tepki çekmemek için el altından yapıyorlar. Fakat biz tüm bunların kim tarafından hangi kafa ile yapıldığını çok iyi biliyoruz. Bilmelidirler ki o stadyumlar kimsenin babasının malı değil, halkın malı. Kimse bizim o stadyumlarda konser yapmamızı engelleyemez.

>>Sizi dinleyenler tutuklanıyor, konser biletlerinizi satanlar gözaltına alınıyor. Bu konuda neler düşünüyorsunuz?

Grup Yorum her zaman polisin, hükümetin, yargının kafasında zaten illegal veya illegal durumlara atıfta bulunacak obje. AKP terör örgütü üyeleri olarak görüyor bizleri. Hükümete karşı muhalif güçleri destekleyen bir müzik grubu bile değil, direkt muhalefetin kendisi olarak görüyor. Biz bunu en açık Almanya’da devam eden bir mahkemede gördük. Almanya’da tutuklu 4 devrimciden bir tanesinin iddianamesindeki tek suçlama Grup Yorum konseri organize etmek. Çünkü Alman devleti şu an Grup Yorum’u bizzat terör örgütünün kendisi olarak görüyor. Bu mahkeme mayıs ayında bitecek, eğer alehte sonuçlanırsa fiilen Almanya Grup Yorum’u yasaklayabilecek. AKP bu baskıyı açıktan yürütemiyor çünkü açıktan yürütürse büyük tepki toplayacağını biliyor. Bu sefer de el altından tehditler savurarak ya da bugün olduğu gibi kültür merkezimizi basıp Grup Yorum’u terörize ederek, çevresindeki insanlardan uzaklaştırmaya çalışarak faaliyet yürütüyor.

>>Peki artan bu baskılara karşı sizler ne yapmayı düşünüyorsunuz?

12 Nisan’da çok büyük bir cevap vereceğiz. Bugün kültür merkezimizin basılması, arkadaşlarımızın gözaltına alınması çalışmalarımızı sekteye uğratmayacak aksine bizleri daha da kamçılayan bir durum olacak.

>>Yeni bir proje veya albüm çalışmalarınız var mı?

Ruhi Su şarkılarını seslendirdiğimiz yeni bir albüm çıkaracağız. Sonrasında Mahsuni Şerif, Cem Karaca gibi ustaların şarkılarını söyleyeceğimiz albümler gelecek. Ayrıca yeni bir Grup Yorum albümü hazırlığımız var bir sene içinde çıkarmayı planlıyoruz. Bunların dışında da Anadolu’nun dört bir yanında Grup Yorum halk korolara kurduk.  Birçok şehirde kurulan bu koroları bizzat gidip dersler veriyoruz. Şimdi onlar da bir albüm hazırlıyorlar ve biz öncülük ediyoruz.  Kendi seçtikleri türküleri kendileri okuyacaklar. Anadolu’nun her köşesindeki halk kesimlerine ulaşmak istiyoruz. Oraları anlatacak en büyük gücün de o yörelerin insanları olduğunu düşünüyoruz.