The Guardian’da yer alan bir habere göre Çin’de iki üniversitenin Covid-19’a ilişkin yayınladığı araştırmalar, hükümetin yayınladığı bir karar ardından kaldırıldı

Guardian: Çin, Covid-19’un kökeni ve başlangıcına ilişkin akademik çalışmalara denetim uyguluyor

BİRGÜN ÇEVİRİ KOLEKTİFİ

Çin, koronavirüsün çıkış kökenine ilişkin akademik araştırmaların yayınına yönelik denetim uyguluyor.

The Guardian’ın haberine göre, Çin’in önde gelen iki üniversitesi, Covid-19’a ilişkin akademik makalelerin yayımlanmadan önce ekstra bir incelenmeye tabi tutulmasına ilişkin bir karar metni yayımladı. Bu karar metni sonrasında siteden kaldırıldı.

Habere göre, Fudan Üniversitesi ve Çin Yer Bilimleri Üniversitesinin sitelerinde yayınlanan yazılar, virüsün kökenlerine ilişkin araştırmaların özellikle hassas olduğunu ve hükümet yetkililerince kontrollere maruz kaldığını söylemişti. Her iki silinen sayfaya online önbelleklerden ulaşıldı.

Londra’da bulunan SOAS Çin Enstitüsü Direktörü Prof. Steve Tsang; Çin hükümetinin salgının ilk patlak verdiği zamandan beri virüsün evrimi ve yönetiminin nasıl algılanacağı konusuna çok odaklandığını söyledi.

Haberde Tsang’ın “Öncelik açısından virüsün gelişiminin anlatılma biçiminin toplum sağlığı ve ekonomik yansımasından daha önemli olduğunu” söylediği belirtildi.

Wuhan Üniversitesi Renmin Hastanesinden Guardian tarafından elde edilen başka bir belge Covid-19’un çıkış kökenine ilişkin araştırma yayınlarının bilim ve teknoloji bakanlığınca onay gerektiğini söylüyor.

Habere göre, Shangai’da Fudan Üniversitesi Bilişim Bilimi ve Teknolojisi okulunda 9 Nisan’da yayınlanan başka bir ilan ise salgının kaynağını araştıran akademik makalelerin “sıkı ve ciddi” bir şekilde yönetilmesi çağrısı yapıyor.

Haberde makalelerin ancak özel bir ofis tarafından onaylandıktan sonra yayına gönderilebildiği belirtiliyor. İlanda verilen e-posta, isim ve telefonlar bu ofisin Çin Eğitim Bakanlığı bünyesinde olduğunu gösteriyor.