Pandemide işsiz kalan kadınlar, ekonomik krize karşı el ele mücadele ediyor. Birbirini hiç tanımayan ve WhatsApp grubunda bir araya gelen kadınların en büyük gücü oluşturdukları dayanışma.

Güçlüyüz çünkü el eleyiz

Yaren ÇOLAK

Pandemide işsizlik ve ekonomik sıkıntılar her geçen gün artarken kadınlar, el emeği ile ürettikleri ürünlerle geçimlerini sağlıyor. Kadınların verdiği bu ekonomik mücadelenin en büyük destekçisi de yine hemcinsleri oluyor. Pandemide yaşadıkları sıkıntıların üstesinden gelmek için üretmekten geri durmayan kadınlar, birbirlerine yol göstererek güçlü bir dayanışma örneği sergiliyor. Kardeşiyle, komşusuyla hatta hiç yüz yüze gelmediği arkadaşlarıyla dayanışma içinde olan kadınlar, birbirlerine yol arkadaşı oluyor. Kadınları bir araya getiren bir gruptan bahsedeceğiz bugün: Yol arkadaşları.

Birbirini daha önce tanımayan kadınların yolları İstanbul Gönüllüleri Kadın Emeği Projesi’nde (KEP) kesişiyor ve Gözde Aydoğan’ın adımları ile ortak bir platforma dönüşüyor. 35-40 kadını bir araya getiren bu grupta hem dayanışma var hem de mücadele. Konuştukları konular ise kimi zaman iş kimi zaman da özel yaşam.


‘Yol arkadaşları’ isimli WhatsApp grubunun kurucusu olan Aydoğan grubu şöyle anlatıyor: “Beşiktaş’ta kurulan pazarda arkadaşların birçoğuyla tanıştık. O zaman 18-19 Kasım’da pazarda satış yapacak kadınların iletişim kurabilmesi için KEP bir grup kurdu. Baktım tatlı bir sohbet var ama bir yandan da çekiniyorlar. Ben de ‘Yol Arkadaşları’nı kurdum ve o gruba link attım. ‘Destek olmak isteyen, yardımlaşmak isteyen, sohbet etmek isteyen arkadaşlar gruba katılabilir’ dedim. Şimdi grupta yaklaşık 40 kadınız.”

HERKES BİLDİĞİNİ ÖĞRETİYOR

Sayılarının her geçen gün arttığını söyleyen Aydoğan, kadınların bildiklerini diğerlerine de öğrettiğini aktarıyor: “Arkadaşlar konusuna komşusuna söylüyor. Çeperimiz büyüyor. Birbirimize destek oluyor, yol gösteriyoruz. Kadının kadından destek alması kadar güzel bir şey yok. Grup ilk kurulduğunda önce birbirimizle tanıştık. Neler üretiyoruz, nasıl satış yapıyoruz, biraz da özel hayat… Sonra da ilk iş birbirimizi sosyal medya hesaplarını eleştirdik. Çünkü hepimiz sosyal medyadan satış yapıyoruz ya da yapmak istiyoruz. Bu nedenle birbirimizi bir dış göz olarak yorumlarda bulunduk. Kullanmayı bilmeyenlere sosyal medyanın nasıl kullanılacağını öğrettik.”

Ürünler hakkında fikir alışverişinde bulunduklarının altını çizen Aydoğan, “Geçenlerde bir arkadaş patik örmüş. Gruba attı ‘nasıl?’ diye. Hepimiz farklı farklı yorumlar yaptık. ‘Yok şuraya çiçek, şuraya sarı ip…’ Arkadaş da hepsini uygulamış. O patik daha sonra o kadar güzel bir patiğe dönüştü ki anlatamam” ifadelerini kullanıyor.

SİPARİŞLERİ BİRLİKTE YAPIP GÖNDERDİK

Aydoğan, grup üyesi bir kadının aldığı siparişi nasıl birlikte yaptıklarından bahsederek şunları söylüyor: “Bir arkadaş miyuki boncuğundan sipariş almış. Direkt gruba yazdı ‘yapmayı bilen var mı?’ diye. Arkadaş ‘evet’ deyince de siparişi kabul etti. Aramızdaki güven ve dayanışma bağı çok yüksek. Bilen arkadaş hemen nasıl yapılacağını anlattığı bir video çekip gruba attı. Püf noktalarını tek tek anlattı. Neredeyse her gün benzer dayanışma, yardımlaşma örnekleri oluyor. Ben ahşap oyma yapıyorum. Daha önce hiç tabure yapmamıştım. Ancak instagram üzerinden tabure için sipariş aldım. İki gün içinde siparişi teslim etmem gerekiyordu. Gruptaki arkadaşlara sordum bana iki yöntem söylediler. O önerilerle ben siparişimi vaktinde tam da olması gerektiği gibi teslim ettim.”
WhatsApp grubundaki birçok kadın gibi kendisinin de pandemide yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle el emeği ürünlerini satmaya karar verdiğini kaydeden Aydoğan sözlerine şöyle devam ediyor: “Bekârım iki çocuğum var. Nisandan bu yana ücretsiz izindeyim. Devletten bin lira alıyorum başka da gelirim yok. Bir şeyler yapmam gerekiyordu ben de ahşap oyma yapmaya başladım. Bu yolculuğumda yol arkadaşlarım bana çok destek oldu. İyi ki varlar. Biz birbirimize yeteriz.”

HAYAT MÜCADELESİNDE YAN YANAYIZ

‘Yol Arkadaşları’ grubunun bir diğer üyesi Emine Ünal. Ünal, ‘dayanışma’ arkadaşlarıyla görüşmek için gün sayıyor: “Birbirimize önerilerde bulunduğumuz, tavsiye verdiğimiz, destek olduğumuz bir grup. Bazen yaptıklarımızı ‘nasıl olmuş?’ diye gruba atıp fikir alıyoruz. Instagram’da ya da çeşitli sosyal medya hesaplarında birbirimizi etiketliyor, paylaşıyor, kaydediyoruz. Pandemiden dolayı çoğu arkadaşımı görmedim ama bitsin görüşeceğiz. Çok seviyorum arkadaşlarımı. Birbirimizin mücadelesinin en büyük destekçisiyiz.”