Ankara'da İSİG Meclisi üyelerinin gözaltına alındığı saatlerde İstanbul'da vinç devrildi, 2 işçi can verdi. İş cinayetini kamuoyuna duyuran MMO Başkanı Yener, “Gücünüzü 'cinayeti gördüm' diyenlere değil, cinayeti işleyenlere karşı gösterin!” dedi

Gücünüzü cinayet işleyenlere gösterin!

Emek Servisi

Ankara’da iş cinayetlerine ilişkin rapor açıklamak isteyen İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi üyelerinin gözaltına alındığı saatlerde İstanbul’da bir iş cinayeti daha yaşandı, 2 işçi hayatını kaybetti. İş cinayetini kamuoyuna duyuran TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Yunus Yener, “Gücünüzü ‘cinayeti gördüm’ diyenlere değil, cinayet işleyenlere karşı gösterin!” açıklaması yaptı.

Ankara İSİG Meclisi üyeleri önceki gün Madenciler Anıtı önünde ‘2019 Yılı İş Cinayetleri Raporu’nu açıklamak istemiş, ancak polis tarafından engellenmişti. 6 kişiyi gözaltına alan polis, iş cinayetlerine dikkat çeken pankart ve dövizleri de yırtarak çöpe atmıştı.
Yazılı açıklama yapan MMO Başkanı Yener, yaşananlara tepki gösterdi. İSİG Meclisi verilerine göre 2019’da en az bin 736 işçinin iş cinayetlerinde öldüğüne dikkat çeken Yener, “İş kazaları artarak sürerken bunu seyredenler, ‘Cinayeti gördüm’ diyenlere saldırmayı ihmal etmiyorlar” dedi.

YÜK YERİNE İNSAN TAŞIMIŞLAR!

Yener, İSİG Meclisi üyelerinin gözaltına alındığı saatlerde, İstanbul Hadımköy’de 2 işçinin iş cinayetinde hayatını kaybettiğini de duyurdu. Yener’in verdiği bilgilere göre işçiler, üzerinde bulundukları sepet monte edilmiş vincin devrilmesi sonucu yaşamını yitirdi.

Daha önce de vinç facialarında çok sayıda işçinin can verdiğini hatırlatan Yener, Hadımköy’deki iş cinayetiyle ilgili şu bilgileri verdi:

“Dünkü olayın görüntüleri incelediğinde görülmektedir ki; daha önce yaşanan benzeri kazalarda olduğu gibi, kullanılan araç mobil vinç olarak bilinen bir ekipmandır. Oysa mobil vinçler yük kaldırma amacıyla tasarlanan ekipmanlar olup, çalışanların yüksekte çalışmasına uygun ekipmanlar değildir. Ülkemizde ise yaygın olarak vince sepet takılarak işçilerin yüksekte çalışmasında kullanılmaktadır. Diğer yandan bir iş ekipmanının güvenli çalışmasını sağlamak amacıyla periyodik kontroller ve bakımları mutlaka yapılmalıdır. Fakat İSİG alanının ticarileştirilmesi sonrasında periyodik kontrol yapmadan belge düzenlenmektedir.”

MÜFETTİŞLER BOŞ OTURUYOR

Önlenebilir kazalar nedeniyle her gün 5 işçinin öldüğünü belirten Yener, denetimsizlik sorununa da vurgu yaptı. İSİG yönünden denetim yapan müfettiş sayısının sadece 420 olduğuna dikkat çeken Yener, “2018’de İSİG yönünden yapılan denetim sayısı 12 bin 649, yani bir yıl boyunca müfettiş başına düşen denetim sayısı 30. Yıllardır ofislerinde oturtulan müfettişler 2020 yılında da ofislerde oturtuluyor” dedi.

BAĞIMSIZ BİR ENSTİTÜ KURULMALI

MMO Başkanı Yener, işçi ölümlerinin önlenmesi için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

>>Sendikalar, üniversiteler, TMMOB, TTB, Çalışma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın katılımı ile idari ve mali yönden bağımsız, çoğunluğu emek örgütlerinden oluşan ulusal bir enstitü kurulmalı. Bu enstitü; politikaların oluşturulması, kararların alınması ve işyerlerinde denetim görevlerini yerine getirmeli.
>>Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile işlevsizleştirilen Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi; çalışanlar, çalışan örgütleri ve meslek örgütleri ağırlıklı hale getirilmeli.
>>Esnek ve kuralsız çalışmayı yasal hale getiren, sendikal hak ve yetkileri budayan, İSİG’i işveren yükümlülüğü olarak görmeyen tüm yasa ve düzenlemeler iptal edilmeli. İSİG Enstitüsü’nün kurulmasından sonra tüm mevzuat ve denetim mekanizması yeniden düzenlenmeli.