Guatemala Başkanı Giammattei, ABD’nin Guatemala’lı göçmenleri sınırdışı ederek ülkeye geri gönderdiğini ve geri gönderilen göçmenlerin çoğunun koronavirüs pozitif olduğunu söyledi

Guetamala: ABD, koronavirüslü göçmenleri uçaklarla bize geri gönderiyor

Dış Haberler Servisi

Guatemala Başkanı Alejandro Giammattei ABD'yi, koronavirüslü göçmenleri geri gönderdiği için eleştirdi. ABD'nin sınırdışı ederek uçaklarla gönderdiği göçmenlerin büyük oranda koronavirüs pozitif çıkması, Orta Amerika ülkesinin zaten zayıf sağlık sistemini iyice zora sokuyor.

Reuters'in haberine göre, küresel pandemiye ve Giammattei'nin ABD'den sınır dışı edilenlerin uçaklarla geri gönderilmesini frenleme çabalarına rağmen, ABD Başkanı Donald Trump, Guatemalalı göçmenleri sınır dışı ederek ülkelerine geri göndermeye devam ediyor.

Sınır dışı edilenlerin 119'unun test sonucu pozitif çıktı; bu da ülkenin 2,512 olan toplam vaka sayısının yüzde 5'ine tekabül ediyor.

Atlantik Konseyinin Adrienne Arsht Latin Amerika Merkezinin düzenlediği bir online konferansta açıklamalarda bulunan Giammattei, “ABD'nin bu insanları sınırdışı etmek istemesini anlıyorum; ancak anlamadığım şey ise neden enfeksiyonla dolu uçakların bize gönderildiği" şeklinde konuştu.

Giammattei, “Biz bu sınır dışı edilen insanlarla (geçmişte) ciddi problemler yaşamıştık. Bu insanlarla ilgili olarak, ABD tarafından nezaket sınırları içinde diyebileceğim bir muamele görmedik" diye devam etti. 64 yaşında emekli bir doktor olan Giammattei, ABD'nin pandemi esnasında "bir maske bile" göndermediğini de sözlerine ekledi. ABD Büyükelçiliği ise yazılı bir açıklama yayınlayarak ABD'nin Guatemala'ya yaptığı ekonomik yardımın detaylarını verdi ve geçen ay USAID aracılığıyla 2.4 milyon dolar yardımda bulunulduğunu belirtti.

Meksika, Kolombiya, Haiti ve Jamaika da ABD'den sınırdışı edilenlerde enfeksiyon vakaları olduğunu bildirmişti.

Kaynak: Reuters