Cumhurbaşkanlığı seçimi krizi ve 22 Temmuz seçimlerinin ardından 28 Ağustos’ta Meclis’te yapılan seçimlerde cumhurbaşkanı seçilen ve aynı gün yemin ederek göreve başlayan Gül...

Cumhurbaşkanlığı seçimi krizi ve 22 Temmuz seçimlerinin ardından 28 Ağustos’ta Meclis’te yapılan seçimlerde cumhurbaşkanı seçilen ve aynı gün yemin ederek göreve başlayan Gül, bir yıl boyunca, yurtdışı ziyaretlere ağırlık verdi ve Çankaya Köşkü’nde konuklar ağırladı. Cumhurbaşkanı Gül 1 yılda 20 kez yurtdışına çıkarak kendinden önceki Cumhurbaşkanları’dan farklı bir tavır sergiledi.
Gül cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk ziyaretini Köşk’e çıktıktan 21 gün sonra 18 Eylül 2007’de KKTC’ye gerçekleştirdi. Abdullah Gül ardından da 2 Ekim 2007’de Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Rene Van Der Linden’in resmi davetlisi olarak Strasbourg’a gitti. Gül AKPM Genel Kurulu’na hitap eden ilk Türk cumhurbaşkanı oldu. 1 yıl boyunca 3 kez Fransa ziyaretinde bulunan Gül, 6 Kasım 2007’de Aliyev’in davetlisi olarak Azerbaycan’a, 20 Kasım 2007’de de de Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı Temel Atma Töreni’ne katılmak üzere Gürcistan’a gitti. Gül Azerbaycan ve Gürcistan’ın yanı sıra Türkmenistan ve Kazakistan’a da ziyaretlerde bulundu.

2008’İN İLK ZİYARETİ ABD’YE
Cumhurbaşkanı Gül 2008 yılının ilk ziyaretini ise Başkan George W. Bush’un davetlisi olarak ABD’ye gerçekleştirdi. ABD Başkanı Bush ile görüşen Gül, Washington ve New York’ta Amerikan basını, sivil toplum kuruluşları ve Amerika’daki Türk toplumu temsilcileriyle temaslarda bulundu. Gül ABD ziyaretinin hemen ardından da 14 Ocak 2008’de Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in davetlisi olarak Mısır’a gitti. Gül, 4 Temmuz’daki ikinci Kazakistan ziyaretiyle birlikte toplam 20 kez yurtdışına çıkarken, gittiği ülkeleri de “Fransa, Gürcistan, Azerbaycan, KKTC, Mısır, ABD, Kazakistan, Türkmenistan, Pakistan, Senegal, Romanya, Katar, Suriye, Makedonya, Romanya, Hırvatistan ve Japonya” oluşturdu.
Gül, 1 yıl boyunca yurtdışı ziyaretlerinin yanı sıra önemli müslüman ve Ordadoğu ağırlıklı konuklar da ağırladı. Gül’ün Çankaya Köşkü’nde ilk üst düzey konuğu 30 Eylül 2007’de Türkiye’ye gelen Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev oldu. Gül, 16 Ekim 2007’de, Suriye Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Beşar Esad, 9 Kasım 2007’de Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz, 13 Kasım’da İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile Filistin Ulusal Yönetim Başkanı Mahmud Abbas’ı Çankaya Köşkü’nde ağırladı. 27 Kasım 2007’de İngiltere Veliaht Prensi ve Galler Prensi Charles Türkiye’yi ziyaret ederken, 37 yıl aradan sonra Türkiye’ye gelen Kraliçe 2. Elizabeth de Çankaya Köşkü’nün konukları arasında yer aldı.

EN TARTIŞMALI KONUK SUDAN’DAN
Gül’ün diğer konukları ise ‘KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Senegal Cumhurbaşkanı Abdoulaye Wade, Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Saleh, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov, Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, Ürdün Kralı 2. Abdullah bin el-Hüseyin Haşimi, Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, Bayreyn Kralı Hamad bin İsa El-Halife, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah-el-Ahmet el-Cabir el-Sabah’ oldu.
Gül’ün en tartışmalı konuğu ise Darfur’daki soykırımdan sorumlu tutulan Sudan Cumhurbaşkanı Ömer Hasan Ahmet El Beşir oldu. Gül son olarak da İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ı Çankaya Köşkü yerine İstanbul’da ağırladı.
Gül’ün diğer Cumhurbaşkanları’ndan bir farkı da Çankaya Sofrası oldu.Gül bu sofrada davetlileriyle çeşitli konularda sohbet etti.