Cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tur da sonuçsuz kaldı. 11. Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül yeterli oyu alamayarak şansını üçüncü tura bıraktı...

Meclis Genel Kurulu, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu yapmak üzere saat 15.00'de toplandı. Toplantıyı Meclis Başkanı Koksal Toptan yönetti. İkinci turda da AKP'den Abdullah Gül, MHP'den Sabahattin Çakmakoğlu ve DSP'den de Tayfun İçli yarıştı. Genel Kurul'da ilk olarak 367 yeter sayısının olup olmadığının tespiti için yoklama yapıldı. Yapılan yoklamada yeter sayının olduğu tespit edilerek ikinci tur oylamaya geçildi. İlk turda işi sıkı tutan AKP, aynı tavrı ikinci turda da gösterdi.

MHP, daha önceki açıklamaları doğrultusunda, cumhurbaşkanı adayı Kayseri Milletvekili Sabahattin Çakmakoğlu'nu, DSP ise adayı Tayfun İçli'yi destekledi. Oylamada Çakmakoğlu 70, İçli ise 13 oy aldı. Gül'ü, ikinci turda da Şanlıurfa Bağımsız Milletvekili Seyit Eyüboğlu ile BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu destekledi. Gül'e, MHP ve DSP'nin yanı sıra DTP'den de destek çıkmadı. DTP, ilk turda olduğu gibi ikinci turda da "boş oy" tavrını korudu. CHP'nin katılmadığı Genel Kurul'da, ilk turda olduğu gibi ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz ve Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç'ten de destek çıkmadı. Gül'ün oyu 342'de kaldı.

HAZIRLIKLAR 28 AĞUSTOS İÇİN
Meclis aritmetiğinin ikinci turda Gül'ün seçilecek olmasını işaret etmesi, gözlerin 28 Ağustos Salı günü yapılacak üçüncü tur oylamaya çevrilmesine yol açtı. AKP'de ise bütün hazırlıklar 28 Ağustos'a göre yapılıyor.

Salı günü yapılacak üçüncü tur oylamada Köşk vizesi alacak olan Gül için görkemli kutlama törenleri düzenlenecek. Gül, Meclis'te üçüncü tur oylamanın bile sonucunu beklemeden, saat 18.00 olarak planlanan yemin töreni için Konutu'na geçecek.

Frak yerine koyu renk takım elbise giyecek olan Gül, Meclis'e tekrar forsu kapalı cumhurbaşkanlığı makam aracıyla gelecek. TBMM Genel Kurulu'na girerken ayakta alkışlanacak olan Gül, Meclis Genel Kurulu kürsüsünden cumhurbaşkanlığı yeminini edecek. Ant içme töreninin ardından da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın çalacağı istiklal Marşı okunacak ve TBMM'ye Cumhurbaşkanlığı forsu çekilecek. Bu arada 101 pare top atışı yapılacak. Gül, Meclis'te kısa bir teşekkür konuşması yapacak. Askeri törenle Meclis'ten ayrılacak olan Gül, Anıtkabir'i ziyaret edecek. Gül'ün koltuğu ise Sezer'den 29 Ağustos'ta törensiz devralması bekleniyor.

SEZER'E DE 'GÜLE GÜLE' TÖRENİ
Veda turlarını Pazartesi günü Meclis Başkanı Koksal Toptan'la yapacağı görüşme ile tamamlayacak olan Sezer için de sade bir veda töreni hazırlanıyor. Sezer'i uğurlamaya katılacaklar bayrak ve pankart yerine çiçek taşıyacak, sloganlara izin verilmeyecek. Pazar günü de bir heyet Sezer'i makamında ziyaret ederek teşekkür edecek. Sezer Çarşamba günü koltuğuna sade bir törenle devrederek Gölbaşı'ndaki evine geçecek.

Bu arada CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek Gül'ün yemin törenine katılmayacaklarını açıkladı.

EVRİN GÜVENDİK ANKARA