Güllük Körfezi Dayanışması ve İasos Mahalle Meclisi, Güllük Körfezi'ni korumak için açılacak olan davalara, destek için çağrıda bulundu.

Güllük Körfezi için çağrı

Nevzat Çağlar TÜFEKÇİ

Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan Güllük Körfezi’nin biyolojik çeşitliliğine ve koruma altına alınmasına ilişkin üç konuda dava açılacak. Güllük Körfezi Dayanışması ve İasos Mahalle Meclisi bir açıklama yaparak, Güllük, Kıyıkışlacık, Boğaziçi ile Güllük Körfezi çevresindeki site sakinlerine ve yöneticilerine açılacak olan davaların mahkeme süreçlerinde destek için çağrıda bulundu.

Kıyıkışlacık Maden Yükleme Limanı, Yakamoz Yat Limanı ve Çekekyeri projesi ve Aydın-Muğla-Denizli Bütünleşik Kıyı Planları için dava açılacağı belirtilen açıklamada, "Kıyıkışlacık'a TATSAN Turizm ve Tarım Sanayi AŞ tarafından yapılacak olan Yakamoz Yat Limanı ve Çekekyeri Projesi, Güllük Körfezi'ne zehir akıtacak. Güllük Körfezini yakından ilgilendiren, Körfeze zehir akıtacak, emsal oluşturup, başka limanların ve tersanelerin yolunu açacak, Körfezi ikinci bir Aliağa’ya çevirecek olan Yakamoz Yat Limanı ve Çekekyeri projesi için henüz dava açılmadı. 40 günlük bir süremiz var. Çok hızlı hareket etmemiz gerekiyor. Zaman daraldı" denildi.

Açıklamada, Aydın-Denizli-Muğla Bütünleşik Kıyı Planlarının; Güllük Körfezini, İzmit Körfezine dönüştüreceğini ve körfezde deniz ölümünün gerçekleşeceğine dikkat çekilerek, "Aydın-Muğla Denizli Bütünleşik Kıyı Planları da askıda. Zaman kalmadı. 17 Şubat’a kadar açıyoruz davayı. Her koya sanayi limanı ve yapılaşmanın önünü açan plan kararları da askıda. Güllük Körfezini, sanayileşme yolunda gözden çıkarmışlar. Açılacak davalar için Güllük körfezi çevresinde yaşayan herkesten destek ve katkı istiyoruz. Bizim dışımızdaki STK’lar, Belediyeler veya Mimarlar Odası bu konuda dava açarlarsa iyi olur. Ne kadar çok dava açılırsa, baskı unsuru o oranda artar. Hukuksal hakkımızı kullanmalıyız. İşimizi şansa bırakamayız. Vakit geç olmadan davamızı açmalıyız. Güllük Körfezinin doğal yapısının korunması ve dava açma sürecinde herkesten destek bekliyoruz" ifadeleri kullanıldı.