Gülmen ve Özakça’nın başlattığı açlık grevi 100’üncü gününe girdi. Gülmen 12 kilo kaybederken eğitimcilerin nabzı 40’a kadar düştü. Avukatı Gülmen’in artık kalem tutamaz hale geldiğini söyledi

Gülmen ve Özakça 100 gündür açlık grevinde: Kalem tutamaz haldeler

HÜSEYİN ŞİMŞEK - ZEYNEP KURAY

Kasım ayında KHK ile mesleklerinden ihraç edildikten sonra direnişe başlayan akademisyen Nuriye Gülmen ile öğretmen Semih Özakça, 25 günü cezaevinde olmak üzere açlık grevindeki 100’üncü günü geride bıraktı. Yüksel Caddesi’nde başlattıkları “İhraç edildim, işimi geri istiyorum” eylemini 100 gün önce açlık grevine çeviren iki eğitimci, 75’inci günde yapılan ev baskınının ardından tutuklandı. 25 gündür cezaevinde olan eğitimcilerin sağlığı “geri dönülemeyecek” kadar kötüye gidiyor. Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın tutuklanmasının ardından açlık grevine başlayan ve 25’inci günü geride bırakan Esra Özakça, BirGün’e eğitimcilerin sağlık durumları hakkında bilgi verdi.

Semih’in morlukları arttı
Gülmen’in ve Özakça’nın nabzının 40’a kadar düştüğünü ifade eden Esra Özakça, “Nuriye Gülmen, açlık grevine başlamadan önce 58 kiloydu. Şimdi 12 kilo birden kaybederek 46 kiloya geriledi. Bacaklarında, kollarında, kasıklarında, boynunda ve sırtında şiddetli kas ağrısı var. Ayaklarında ve bacaklarında ayrıca istemsiz hareketler, uyuşma, seğirme ve karıncalanma yaşıyor” dedi. Esra Özakça, eşi Semih Özakça’nın da sağlık durumunun da kötüye gittiğini anlattı. Semih Özakça’nın kilo kaybının sürdüğünü dile getiren Esra Özakça, “Semih’in midesinde yanma var. Bacaklarındaki morluklar iyice arttı. Çeşitli bağırsak problemleri de yaşıyor” diye konuştu.

Gülmen artık kalem tutamaz hale geldi!
Açlık grevlerinin 100. gününde eğitimcilerin karşı karşıya kaldığı tabloya dikkat çekmek için Ankara’da eylem yapamaya hazırlanan 100 avukattan biri olan Halkın Hukuk Bürosu avukatlarından Engin Gökoğlu, özellikle Gülmen’in durumun kritik olduğunu aktardı. Silivri Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Gülmen ‘i ziyaret eden Av. Gökoğlu, Gülmen’in yürüyemediği için ziyarete tekerlekli sandalye ile geldiğini ve artık elinin kalem bile tutamadığını söyledi. Gökoğlu, “Bundan bir hafta önce talepleri hakkında not tutabilir durumdayken, son ziyaretimizde eli kalem bile tutamaz haldeydi. Kendisine avukat arkadaşlarımız yardımcı oldu” dedi.

‘Unutkanlık gözlemledik’
Av. Gökoğlu, Gülmen’in uzun bir süre B-1 vitamininden yoksun bırakıldığı için hafızasının zayıfladığına dikkat çekti. Gülmen’in ihtiyaçlarını tek başına karşılamayacak duruma geldiğinin altını çizen Av. Gökoğlu, “Semih Özakça da hücre arkadaşının yardımıyla ihtiyaçlarını karşılıyor ancak Nuriye’nin aksine yavaş da olsa hâlâ yürüyebiliyor. Nuriye‘de unutkanlık başladığını gözlemedik, ancak Semih’te böyle bir durum yok henüz” dedi

Savunma kitabı dahil verilmedi!
İki eğitimci için, “Gözlerimizin önünde her gün eriyorlar” diyen Av. Gökoğlu, Gülmen ile Özakça’nın tutuldukları cezaevinde keyfi kısıtlamaların ve uygulamaların artarak sürdüğünü aktardı. İki eğitimciye gönderilen savunma kitaplarının dâhil verilmediğine dikkat çeken Av. Gökoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Avukat Barkın Timtik’in savunmaya ilişkin derlediği kitabı geçen hafta hapishanelere teslim etmemize rağmen ısrarla müvekkillerimize verilmedi. Kitapların ulaştırılmadığı bilgisi bize bizzat Nuriye Gülmen tarafından aktarıldı.”

***

Ağzımızda yaralar çıktı

Açlık grevinin 75’inci gününde yapılan ev baskının ardından açlık grevine başlayan Esra Özakça ve Semih’in annesi Sultan Özakça’nın da sağlık durumu bozuldu. Her gün Yüksel Caddesi’ne gelerek direnişi sürdüren Esra Özakça, “Vücudumuzda protein ve kas yıkımı söz konusu. Kaslarda ve bacaklarda ciddi ağırlıklar var. Yavaş yürümeye devam ediyoruz. Bağırsak problemini 25 gündür yaşıyorum ve bu vücut değerlerimizin daha çok düşmesine neden oldu. Annemin baş ağrısı şikâyeti var. Ağzımızda da yaralar çıkmaya başladı” ifadelerini kullandı.

***

219’uncu günde de saldırı

Gülmen ve Özakça’ya destek olmak için Ankara Yüksel Caddesi’nde açıklama yapmak isteyen gruba dün yine polis saldırdı. İki kadına biber gazı sıkan polis, daha sonra sık sık eylemlerde görülen Ankara’nın 74 yaşındaki “Perihan Ablası”na biber gazı sıktı. Öte yandan Ankara Yüksel Caddesi’nde dün yüksek sesle Hasan Hüseyin Korkmazgil’in “Kokmuşlar Mezarlığı” adlı şiirini okuyan bir yurttaş gözaltına alındı.

***

Anıt, çiçeklerle donatılacak

100’üncü gün dolayısıyla bariyerle çevrilerek yasaklı hale getirilen İnsan Hakları Anıtı çiçeklerle donatılacak. Nuriye Gülmen’in ve Semih Özakça’nın isteği üzerine daha önce de kurulan “yeryüzü sofrası” da yeniden kurulacak ve destekçiler bu sofrada iftar yapacak.