Ticaret Bakanlığı, e-scooter firması Martı’ya açılan ‘gümrük kaçakçılığı’ soruşturmasının 9. ayında, soruşturmanın akıbetine ilişkin soruya cevap içermeyen bir cevap verdi.

Gümrük kaçakçılığı soruşturması açılmıştı: Bakanlıktan Martı sorusuna cevap içermeyen ‘cevap’

HABER MERKEZİ

Ticaret Bakanlığı, geçen aylarda Bakan Mehmet Muş tarafından açıklanan, Martı adlı e-scooter şirketi hakkındaki ‘gümrük kaçakçılığı’ soruşturmasının akıbetine ilişkin soruya cevap içermeyen bir cevap verdi.

Martı hakkındaki gümrük kaçakçılığı iddiaları, geçen Nisan ayında gündeme gelmişti. CHP Genel Merkezi’ne gelen bir ihbar memuru üzerine partinin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun görevlendirdiği CHP’li vekiller Mahir Polat ve Süleyman Bülbül, iddiaları araştırarak Ticaret Bakanlığı Teftiş Kurulu’na suç duyurusunda bulunmuştu.

İddiaların kamuoyuna yansıması üzerine Ticaret Bakanı Mehmet Muş, suç duyurusundan 4 ay önce kendi imzasıyla şirket hakkında soruşturma başlatıldığını bildirmişti.

Muş, şu açıklamayı yapmıştı:

“İlgili inceleme ve soruşturma süreçleri CHP'li iki milletvekilinin Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanlığımıza yaptığı başvurulardan yaklaşık üç ay önce 13 Ocak 2022 tarihinde bakan olarak bizzat kendi imzaladığım onay yazısıyla başlatılmış ve konuyla ilgili üç ticaret müfettişi görevlendirilmiştir.

6 Nisan 2022 tarihinde aynı hususları ihtiva eden CHP'li milletvekillerinin dilekçeleri de gecikmeksizin ilgili müfettişlere gönderilmiştir. Müfettişlerce yapılan çok yönlü inceleme devam etmektedir. Bakanlığımızca konunun üzerinde hassasiyetle durulmaktadır. Müfettişlerimizin, ithalatla ilgili konularda tarife, kıymet ve menşeye ilişkin her daim geriye doğru inceleme yaptığı hususu gözden kaçmamalıdır.”

CİMER’DEN ‘CEVAP’

BirGün, Bakan Muş’un verdiği soruşturma başlatılma tarihinin 9’uncu ayında, soruşturmanın akıbetini Ticaret Bakanlığı’na sordu.

CİMER üzerinden iletilen soruya Ticaret Bakanlığı’ndan iki satırlık cevap içermeyen bir cevap verildi.

Bakanlığın cevabı aynen şöyle:

“Mezkur başvurunuz konusunda cevabi yazımız ilişiktedir.

Bilginizi rica ederim.”

gumruk-kacakciligi-sorusturmasi-acilmisti-bakanliktan-marti-sorusuna-cevap-icermeyen-cevap-1069444-1.

VERGİ KAYBININ BOYUTU

Geçen Nisan ayında konuyu gündeme getiren Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk, Martı hakkındaki iddiaların detaylarına ilişkin şu bilgileri vermişti:

“Martı İleri Teknoloji Anonim Şirketi, Çin'de yerleşik Nınerbot (Hong Kong) Trading Limited şirketinden bir yılda 8 bin 31 adet SNSC 2.3 model Scooter ithal etti. Birim fiyatının 205 dolardan Türkiye'ye teslim edildiği beyan edildi.

Aynı firmadan, aynı model scooter alan ikinci bir firma tanesi 206 dolardan bir yılda 5 bin 984 adet Türkiye teslimi yani sigortası ve navlunu ödenmiş haliyle (CİF) ithal etti. Bu iki firmanın ithalatında scooter başına sadece 1 dolar oynamasını milletvekilleri, ‘İki firmanın şüpheyi ortadan kaldırmak için perdeleme yapmak’ olarak yorumluyor.

Oysa aynı model SNSC 2.3 model scooteri başka bir firma tanesi 345 dolardan 5 bin 776 tane fabrika teslimi yani sigorta ve navlunu ödenmeden (FOB) Çin'den teslim aldığını beyan etti. Bunun üzerine sigorta ve navlun bedeli eklendiğinde basit bir hesapla 390 dolara Türkiye teslimi olduğu görülüyor. Bu firma da 5 bin 776 adet ithal etti. 205 -206 ve 345 dolardan ithal edilen scooterler için yüzde 6 gümrük vergisi, yüzde 20 ilave gümrük vergisi, yüzde 3 ÖTV ve yüzde 18 KDV tahsil ediliyor.”

Öztürk, milletvekilleri Bülbül ve Polat’ın, şunları söylediğini belirtti:

“İki firmanın Çin'deki aynı firmadan aynı bedellerle aynı model scooter ithal etmesi, kuruluş yerlerinin İstanbul'da aynı ilçe de, ABD'de de aynı kentte olması hayatın doğal akışına terstir. Scooterin gümrükte ödenen KDV dahil gümrük yükünün yüzde 53.14 olduğu hesaba katılırsa, bir yılda yapılan scooter ithalatında Devletin vergi kaybının yaklaşık 1.5 milyon dolar olduğu tespit edildi. Cezalarıyla birlikte 10 milyon dolara yaklaşan bir vergi kaybından söz ediyoruz. Vergi kaçırmak amacıyla kıymetler düşük beyan ediliyor.”