Gün ışığında öldürüldü, devlet kadını korumadı

BirGün/KADIN

Feministin çantasında bu hafta kadınların geleneksel tabuları yıkmak için şiddete karşı verdiği mücadele var. Körfez ülkesi Kuveyt’te evlenmek istediği Farah Hamza Akbar’dan ret cevabını alan şahıs, kadını kaçırıp öldürdü. Daha sonra kadının cansız bedenini bir hastanenin önüne bıraktı. Ailesinin olaydan önce defalarca yetkililere şikâyet ettiği erkek, Farah’ı katlettikten kısa bir süre sonra tutuklandı. Fakat Kuveyt’teki kadınlar, bir kadının daha önce yetkililere kendisini tehdit ettiğini söylediği ve şikâyet ettiği bir erkek tarafından öldürülmesine tepki olarak sokağa çıktı, erkek şiddetine karşı daha iyi koruma talep etti.

Düzenlenen eylemde konuşan ailenin avukatı ve aynı zamanda Farah’ın kız kardeşi, defalarca yetkililere şikâyette bulunduklarını, katilin sadece kefaret ile serbest bırakıldığını hatırlattı. Eylemde söz alan kadın hakları savunucuları, “Gün ışığında bir kadın öldürüldü... Hükümet neden kadınları koruyamıyor? Devletin anayasasında bizimle erkekler arasında eşitlik vaat eden bir anayasa var. Neden uygulanmıyor?” ifadelerini kullandı.

Kuveyt’te feministler, ev içi ve ‘namus’a dayalı şiddet ile taciz hakkında açık bir şekilde konuşmanın geleneksel olarak tabu olduğunu söylüyor. Buna karşı yıllardır mücadele ediyor. Son birkaç yıldır Kuveytli kadınlar, evlilik dışı cinsel ilişki yaşadığı gerekçesiyle kendilerini öldüren erkeklerin cezalarında ‘namus’ indirimine giden yasaları değiştirmek için kampanya örgütlüyor, haklarına ve hayatlarına sahip çıkıyor.