Günde 30 sağlık emekçisi şiddete maruz kalıyor!

Sağlık emekçilerine yönelik şiddet olaylarının ardı arkası kesilmiyor. Son olarak İstanbul’da önceki gece Kâğıthane Devlet Hastanesi’ne giren 2 kişi, “Bizimle ilgilenmiyor” diyerek acil serviste nöbetçi olan hekim Ali Çetin Kızılkaya’yı boğazına bıçak dayayıp rehin aldı. Yaşananları BirGün’e değerlendiren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Sekreteri Pınar İçel, günde 30 sağlık emekçisinin şiddete uğradığını, bu konunun acilen gündeme alınması gerektiğini ifade etti.


İçel, şunları kaydetti: “Şiddet vakalarının AKP’li yıllarda arttığı ve bugün günde 30 sağlık emekçisinin şiddete uğradığı gerçeği, önceleri ‘şiddet hep vardı, medyada görünürlüğü arttı’ beyanlarıyla önemsizleştirilmek istendi. Ama şimdi daha net görülüyor ki, devleti yönetenlerin hekimlere yönelik kürsülerde dillendirdiği nefret söylemi, sağlıkta dönüşümle birlikte sağlık alanında yaşanmaya başlayan aksaklıkların faturasının emekçilere kesilmesi, yaşanan şiddet olaylarının nedenidir.”

‘Beyaz Kod karşılık bulmuyor!’
İçel, “Şiddete çözüm olarak polisiye tedbirlerin artırılmasını, her tarafı güvenlik kameralarıyla donatılmış ve karakola dönüştürülmüş sağlık ortamları talep etmemiz bekleniyor. Oysa yaşadığımız acı tecrübelerin sonucunda biliyoruz ki, her türlü hak arama mücadelemizde bizler kare kare fotoğraflanmakta ve güvenlik-polis şiddetine maruz bırakılmaktayken, canımıza kasteden saldırganlar o kameralar tarafından görülemiyor, beyaz kod çağrılarımız karşılık bulmuyor” dedi.
İçel, sağlık emekçilerine yönelen şiddetin son bulması için faillerin cezalandırılması, sağlıkta şiddet yasa tasarısının acilen Meclis’ten geçirilmesi ve ‘sağlıkta yıkım’ programının durdurulması gerektiğini ifade etti.

Hekime şiddete hapis cezası
Öte yandan Ankara’daki Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki bir hekime görevi başındayken saldıran ve hekimin bacağını kıran üç saldırgan, toplam 7 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı. Hastanenin Genel Cerrahi bölümünde çalışan hekim, 2 Aralık 2016’da üç hasta yakınının fiziki saldırısına maruz kalmıştı. Ankara 18. Asliye Ceza Mahkemesi, ‘kasten yaralama’ suçunu işledikleri sabit görülen üç sanık için ayrı ayrı 2 yıl 4 ay 20 gün hapis cezasına hükmetti.