Okullarda, çocukların canını tehdit eden güvenlik eksiğine dikkat çeken ‘Gündem Çocuk Derneği’, ortaya koyduğu 10 acil önlemle, çocukların güvenliğini sağlamayı amaçlıyor

Gündem Çocuk’tan ‘güvenli’ eğitim projesi

BURCU CANSU - burcucansu@gmail.com

Okullardaki fiziksel güvenlik yetersizliği dolayısıyla çocukların kazalar sonucu hayatını kaybettiğine, ve bu konuda önlem alınmadığına dikkat çeken Gündem Çocuk Derneği, ‘Okullarda Fiziksel Güvenlik Projesi’ni hayata geçiriyor. Projeyle, çocukların eğitim ortamı ve yakın çevrelerinde, fiziksel çevreyi oluşturan yapılar ve donanımları nedeniyle maddi ve manevi bütünlüklerinin zarar görmesinin, bedensel ve psikolojik yaralanmalarının ve en önemlisi yaşamlarını kaybetmelerinin önüne geçilmesi amaçlanıyor. Derneğin hedefi, “İki yıl içinde hiçbir çocuğun okulda fiziksel güvenlik eksikliğinden kaynaklı bir sebeple yaşamını yitirmediği bir Türkiye.”

Proje kapsamında, okullarda fiziksel güvenlik eksikliği sebebiyle hayatını kaybeden çocukların başlarına gelen olaylardan çıkartılan tecrübelerden hareketle 10 acil önlem belirlendi.

ACİL 10 ÖNLEM

Proje kapsamında değişim gerektiren öncelikli 10 madde şu şekilde açıklandı:

>>Kayar demir kapılar: Kayar demir kapıların devrilme, raydan çıkma ve sıkışma riskine karşı, TSE belgesi olmayan, markası olmayan ve projesiz imal edilen demir kapıların kullanılmaması gerekir.

>>Açık ve kapalı spor alanlarında bulunan kale, pota ve direkler: Spor aksesuarlarının asılma, tırmanma sırasında devrilmelerine karşı emniyete alınmış olması gereklidir.

>>Merdiven korkulukları, güvenlik kafesleri ve çitler: Korkuluklar en az iki ayrı yüzeye çok sayıda çocuğun aynı anda dayanmasına, çarpmaya dayanıklı şekilde monte edilmemiş olmalıdır.

>>Asansörler: Asansörlerin periyodik kontrol, bakım ve takipleri ehil kişi ve kurumlara yaptırılmalıdır.

>>Okul alanı içindeki ve yakınındaki elektrik, PTT, su kuyuları, inşaat ve foseptik çukurları: Okul alanı içinde veya yakın çevresindeki su kuyuları, foseptik çukurları, elektrik kuyuları, ptt kuyularının yerleri tespit edilmeli ve kapaklarının sağlam ve kapalı olup olmadığı periyodik olarak kontrol edilmelidir.

>>Okul alanı içindeki istinat duvarları: İstinat duvarları depremselliği yüksek bölgelerde periyodik olarak çıplak gözle gözlenmelidir.

>>Çatılar ve kalkan duvarlar: Her yıl kış öncesi ve sonrası dönemde çatı kiremitlerinin sağlamlığı ve yerinden kalkıp kalkmadığı incelenmeli, kırık kiremitler çatıdan uzaklaştırılmalı ve yenisi ile değiştirilmeli, yerinden oynayan kiremitler yerine yerleştirilmelidir.

>>Islak hacimlerde kaymazlık: Mevcut zemin kaplamasının kaymazlık özelliği yok ise derhal zeminin kaymazlık özelliği olan bir zemin kaplaması ile değiştirilmesi için girişimde bulunulmalıdır.

>>Elektrik tesisatına müdahaleler: Herhangi bir elektrikli alet arızasında yetkili servisinden ya da ehil bir teknik elemandan destek alınmalıdır.

>>Eşya ve tesisat elemanlarının montajı: Dolap, raf gibi demonte halde bulunan mobilyalar mutlaka dayandıkları duvara en az dört noktadan monte edilerek sabitlenmelidir. Monte edildikten sonra sağlamlığı periyodik olarak kontrol edilmelidir.

44 ÇOCUK YAŞAMINI YİTİRDİ

Gündem Çocuk Derneği, geçen yıl yaptığı açıklamada, 2014-2015 eğitim-öğretim yılının ilk üç haftasında en az yedi çocuğun okullardaki fiziksel güvenlik yetersizliği yüzünden yaralandığını bildirmiş, son dört yılda en az 44 çocuğun fiziksel güvenlik sağlanamadığı için yaşamını kaybettiğini hatırlatarak, devletin önlem alınmadığına dikkat çekmişti.

YOĞUN PROGRAM

Çalışma kapsamında, okullar kontrol edilerek çocuklar için fiziksel olarak güvenli hale getirilecek. 2016’dan itibaren “Güvenli Okul TIR’ı” ile tüm yurt gezilerek okullarda fiziksel güvenlik eğitimleri ve örnek fiziksel güvenlik kontrolleri yapılacak.