Üçlü Danışma Kurulu toplantısında konuşan Çalışma Bakanı Müezzinoğlu, “Gündemimizde kıdem tazminatı düzenlemesi var. Emeklilere promosyonla ilgili kısa vadede açıklama yapmayacağız” dedi

‘Gündemimiz kıdem düzenlemesi’

Üçlü Danışma Kurulu Toplantısı, dün işçi ve işveren örgütleri ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinin katılımıyla, Bakanlık Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bakan Yardımcısı Orhan Yeğin, TOBB Yönetim Kurulu üyesi İbrahim Burkay, TİSK Genel Sekreteri Bülent Pirler, Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Eyüp Alemdar, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve diğer ilgililer katıldı.

‘Gündemimizde kıdem var’

Basına kapalı yapılan toplantının açılışında konuşan Bakan Müezzinoğlu, iş gücü piyasasının etkinliğini artırmak için bu yılın başından beri birçok düzenlemeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Şimdi de gündemlerinde kıdem tazminatının olduğunu, bu hakkı sosyal tarafların mutabakatını gözeten bir yaklaşımla yeniden düzenlemek istediklerini kaydeden Müezzinoğlu, “Bu kapsamda, işçi ve işverenlerimizin görüşlerini almaya yönelik kapsamlı bir anket çalışması da yapılmıştır” dedi.

'Emeklinin beklediği rakam çıkmıyor'

Bakan Müezzinoğlu, emeklilere banka promosyonu verilmesine ilişkin görüşmelerin hangi aşamada olduğunu şeklindeki soruya ise şu yanıtı verdi:

“Bu konuda kısa vadede bir açıklama yapılması planlanmıyor. Yaklaşık 11,5 milyon emeklimizin emekli maaşlarının, kendilerine ulaşıncaya kadar bankalarda kaldığı süre ortalama 1,5 gün. Kamu bankalarında bu süre 2 gün. Bu paranın 2 gün veya 2 gece bankalarda değerlendirilmesi emeklilerimizin bu anlamda promosyondan beklediği bir karşılığı ne yazık ki yansıtmıyor. Dolayısıyla Sayın Başbakanımız ve kamu bankalarıyla görüşmelerimiz bir süre daha devam edecek. Burada farklı destekleri sağlayabilirsek, emeklimizin kısmen beklediği bir promosyon müjdesini verme gayretinde olacağız ama bunu akşamdan sabaha gibi kamuoyu algılamasın."

Müezzinoğlu, söz konusu rakamın ne kadar olduğu yönündeki bir soruya, "Azami olarak yıllık 100 milyon gibi bir rakam çıkıyor, 3 yıllık dediğinizde 300 milyon lira. 300 milyon lirayı 11,5 milyon emekliye paylaştırdığınızda ve bunu da gruplara böldüğünüzde hangi gruba ne kadar düşeceğini hesaplayabilirsiniz. Bu rakama biz razı değiliz veya bu rakamla ilgili bir sorumluluğu yüklenmek istemiyoruz. Ama emeklilerimizin dernekleri var, bunların farklı özel bankalarla iletişimleri var. Serbest piyasa ekonomisi çerçevesinde o haklarını da değerlendirebilirler" diye konuştu.

'Boşluk olursa değerlendiririz'

Müezzinoğlu, ‘Özel İstihdam Büroları Yönetmeliği’nin Resmi Gazete'de yayımlandığı anımsatılarak buradaki çalışma şartlarının sorulması üzerine, “Bakanlık olarak alın terinin hak ve hukukunu koruyacak düzenlemeleri yapmakla sorumluyuz. Burada bir boşluk olursa değerlendiririz" ifadelerini kullandı.