Dünyaca ünlü kalp cerrahı Mehmet Öz’ün ‘kahvaltı yasaklansın’ sözleriyle ilgili tartışmalar sürerken uzmanlar, kahvaltının en önemli öğün olduğu konusunda hemfikir. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, kahvaltı yapılmadığı takdirde gün içinde çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşılacağının altını çizdi

Güne Akdeniz usulü kahvaltıyla başlanmalı

DİLARA ŞİMŞEK dilarasimsek@birgun.net

Dünyaca ünlü doktor Mehmet Öz’ün, ‘kahvaltı yasaklansın’ çıkışı, günün en önemli öğünü olarak bilinen kahvaltıyla ilgili, tartışmaları beraberinde getirdi. Bir dergiye verdiği röportajda kahvaltı yapmanın gereksiz olduğunu söyleyen Dr. Öz, “Bence 2020’de yapılacak ilk şeylerden biri kahvaltıyı yasaklamak olmalı. Kahvaltı yapmamız gerektiğini düşünmüyorum, bu bir reklam aldatmacası” ifadelerini kullandı. Dr. Öz’ün bu açıklamalarıyla birlikte kahvaltı tartışmaları gündeme geldi. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, kahvaltının bilişsel ve fiziksel gelişimi desteklediğini söyleyerek, günün en önemli öğünü olduğunu da vurguladı.

Halsizlik ve sinir kaçınılmaz

Konuyla ilgili BirGün’e değerlendirmede bulunan Prof. Dr. Mocan, birçok nedenle güne kahvaltıyla başlamanın çok yararlı olduğunun altını çizdi. Kahvaltı yapılmadığı zaman gün içinde çeşitli rahatsızlıkların yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mocan, şunları anlattı: “10 sene önce ‘kahvaltı yapmayan kilo alır’ demiştim. Sporcular, gelişmekte olan, gençler, yaşlılar, çocuklar, çalışan herkesin güne kahvaltıyla başlaması gerekir. Eğer yapmazsanız saat 10.00’a doğru açlık hissiniz artacak, şekeriniz düşecek; fenalık hissiniz, halsizlik, sinir olacak, başarılı olmayacaksınız, beyniniz çalışmayacak. Bu kadar basit.”

Prof. Dr. Mocan, Akdeniz usulü kahvaltı yapılması gerektiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Mocan, Kahvaltının yumurta, peynir çeşitleri gibi protein ağırlıklı olması gerektiğini vurgulayarak şu tavsiyelerde bulundu:

♦ Kahvaltı denilince akla poğaça gelmemeli. Poğaça kahvaltı değil.

♦ Amerika kahvaltıları gibi ya da dışardaki gibi yağlı şeyler yemememiz lazım.

♦ Yağlı şeyler değil bizim tipik proteinli kahvaltımız olmalı.

♦ Mutlaka bir yumurta olmalı. 2 tane yenilecekse birinin beyazı diğeri de tam tüketilmeli.

♦ Peynir, yumurta, süt ve yeşillikler kahvaltıda muhakkak yer almalı.

***

Dengeli kahvaltı sağlığı korur

Sağlıklı bir kahvaltının özellikle çocuklarda akademik başarıyı artırdığını vurgulayan Prof. Dr. Elmacıoğlu, yaratıcılık, matematik ve çözüm gerektiren birçok konuda da çocukların ve gençlerin performansını yükselttiğini kanıtlandığını belirtti. Kahvaltının yumurta, peynir çeşitleri gibi protein ağırlıklı olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Elmacıoğlu, “Kahvaltıda mevsimine göre meyve ve sebze tüketmeliyiz. Çocuk ve gençler kahvaltı yaparken özellikle süt tüketimini unutmamalıdır; zira hayat boyu kemik yoğunluğunun en önemli garantisi süt ve süt ürünleridir. Ayrıca, sebze ve tam tahıllı ekmek çeşitleri de sağlıklı kahvaltının en önemli ögeleridir. Yeterli ve dengeli bir kahvaltı ile güne canlı başlayabilirsiniz. İş verimini yükseltebilirsiniz; sağlıklı düşünmeyi artırabilir, sağlıklı yaşayabilirsiniz” dedi.

cukurda-defineci-avi-540867-1.