Güney Afrika'da hemşireler kişisel koruma donanım malzemesi istiyor

Mutahhar Aksarı

1 Mayıs'ta, Güney Afrika'daki genişletilmiş karantina sona erdiğinde 1,5 milyon işçi, hemşire ve diğer sağlık çalışanları kişisel koruma donanım (KKD) malzemesi olmaksızın işbaşı yaptı. Ülke genelindeki hastanelerde test yapan birçok hemşire yalıtılmaksızın çalışmak zorunda kaldı. Bir hastanede virüs bulaşmış 60 kişilik bir vaka araştırılmakta. Güney Afrika Demokratik Hemşirelik Örgütü, sağlık çalışanlarının güvende olmasını sağlamak için gerekli önlemleri almak üzere hastane yönetimine başvuruyor. Güney Afrika, kıtada en yüksek hasta oranına sahip.

Nijerya: Doktorlar ücret ve insanca çalışma koşulları için grevde

Ogun eyaletindeki Olabisi Onabanjo Üniversitesi Eğitim Hastanesi doktorları üç günlük uyarı grevine başladı. Yerleşik Doktorlar Derneği (ARD) üyeleri adil bir refah paketi talep ediyor ve ücretlerinde yapılmak istenen düşük zamma karşı çıkıyor. ARD, hastanenin Covid-19 yalıtım merkezindeki doktorları grevden muaf tuttu.

Kenya: Sağlık çalışanları kişisel koruyucu donanım istiyor

Hemşireler, klinik memurları, tıbbi laboratuvar teknisyenleri, eczane teknisyenleri, beslenme uzmanı ve diğer sağlık çalışanları koronavirüse karşı yeterli kişisel koruyucu donanım (KKD) talep ediyor. Sendikaların şemsiye örgütü Kenya Sağlık Uzmanları Derneği (KHPS), 4 Mayıs'ta 14 günlük grev bildirisi yayımladı. Talepler, bölgeler arasındaki risk ödeneklerinin eşitlenmesi, yüz maskelerinin sağlanması.

İran: Ülke genelinde işçi protestoları

İran'ın dört bir yanından öğretmenler 4 Mayıs Pazartesi günü başkent Tahran'daki parlamento binasının önünde gösteri düzenledi. İran'ın güneyindeki Kerman'da aynı gün 3 bin 500 kömür madeni işçisi yürüyüş yaptı. Ücret artışı ve emekli maaşı talep eden madenciler, aynı talepler için geçen ay da greve gitmişlerdi. Yine 4 Mayıs Pazartesi günü, İran'ın güney batısındaki Ahvaz şehrinde mitingler düzenlendi. Belediye çalışanları il hükümet binası dışında protesto gösterileri yaptı. Şubattan beri ödenmeyen ücretlerin ve yeni yıl ikramiyelerinin ödenmesini istediler. Ahvaz'da ise aynı gün, Ulusal İran Sondaj şirketi işçileri, 500 arkadaşlarının daha işten çıkarılmak istenmesini protesto etti.

Kuveyt: Mısırlı göçmen işçiler başardı

Kuveyt'teki Mısırlı göçmen işçiler, berbat durumlarına dikkat çekmek için 4 Mayıs Pazartesi günü eylem yaptı. Çalışma izinlerinin süresi dolan işçiler, Covid-19 salgını nedeniyle Mısır'a dönüş uçuşları durdurulduğu için ülkeden ayrılamadı. Kuveyt polisi protestocu göçmen işçilerle karşı karşıya geldi. Protestoların ardından Mısır'ın Kuveyt büyükelçisi geri dönüş uçuşlarının bu haftanın sonunda düzenleneceğini duyurdu.

Hollanda: İlkokul öğretmenleri okulların erken açılmasına karşı

Bin 250 ilkokul öğretmeni arasında yapılan ankette, öğretmenlerin üçte biri ilkokulların 11 Mayıs'ta yeniden açılacak olmasından duydukları endişeyi dile getirdi. Ulusal Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü tarafından yürütülen ankette, öğretmenlerin yüzde dördü işe dönmeyi reddedeceklerini söyledi. Ülkede geçen yıl öğretmenler ve sağlık çalışanlarının grev sayısı 25 yılın en yüksek seviyesindeydi. 26 ayrı greve 300 binden fazla işçi katılmıştı. Geçen yıl grev yapanların yaklaşık yüzde 90'ı öğretmenler ya da bakım çalışanlarıydı.