Güney Afrika'da eski Cumhurbaşkanı Jacob Zuma'nın tutuklanması sonrasında patlak veren olaylarda yaşamını yitirenlerin sayısı 72'ye çıktı.

Güney Afrika'daki protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 72'ye yükseldi

Güney Afrika’da Ulusal Müşterek Operasyon ve İstihbarat Yapısı'ndan (NATJOINTS) yapılan açıklamada, ülkede eski Cumhurbaşkanı Jacob Zuma'nın tutuklanması sonrasında patlak olaylarda hayatlarını kaybedenlerin sayısının 72'ye yükseldiği bildirildi.

Açıklamada, olayların Kwazulu-Natal ve Gauten eyaletlerinin ardından Mpumalanga ve Northern Cape eyaletlerine de sıçradığı ifade edildi.

Ölümlerin bir kısmının yağma olayları sırasında yaşanan izdihamdan kaynaklandığının kaydedildiği açıklamada, Gauteng'deki çatışmalarda hayatını kaybeden polis memuru Meshack Mahlangu'nun ailesine başsağlığı dilendi.

Öte yandan, şu ana kadar 549'u Kwazulu-Natal eyaletinde, 683'ü Gauteng eyaletinde olmak üzere 1234 kişi gözaltına alındı.

Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki eylemler, hapisteki eski Cumhurbaşkanı Jacob Zuma'nın affedilmesi talebiyle 9 Temmuz'da başladı.

Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, Apartheid rejiminin (ırk ayrımı) sona erdiği 1990'lardan bu yana en ciddi şiddet dalgasının yaşandığını söyledi.

AFRİKA BİRLİĞİ'NDEN KINAMA

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed, Güney Afrika'da eski Cumhurbaşkanı Jacob Zuma'nın tutuklanması sonrasında patlak veren olayları kınadı.

Muhammed, yazılı açıklamasında, Güney Afrika'da sivillerin ölümüyle sonuçlanan şiddet artışını, kamu ve özel mülkün yağmalanması, temel hizmetlerin askıya alınması da dahil olmak üzere altyapının tahrip edilmesi gibi dehşet verici sahneleri en güçlü şekilde kınadıklarını belirtti.

Şiddet olaylarında hayatını kaybedenlerin ailelerine içten taziyelerini ileten Muhammed, yaralılara acil şifa dileğinde bulundu.

Muhammed, ülkede hukukun üstünlüğüne tam saygı gösterilerek düzen, barış ve istikrarın acilen yerine getirilmesini çağrısında bulunarak, "Bunun yapılmamasının sadece ülkede değil, bölgenin tamamında ciddi etkileri olabilir." ifadesini kullandı.

GÖSTERİLER AYAKLANMAYA DÖNÜŞTÜ

Hakkında 15 ay hapis cezası verilen eski Cumhurbaşkanı Zuma'nın affedilmesi talebiyle 9 Temmuz'da başlatılan protestolar, kısa sürede şiddet olayları içeren ayaklanmalara dönüştü.

Kwazulu-Natal eyaletinin Durban ve Pietermaritzburg kentleri ile Gauteng eyaletinin Johannesburg kentinde çok sayıda mağaza ve iş yeri yağmalandı.

Zuma, yolsuzluk, haraç, dolandırıcılık, vergi kaçakçılığı ve kara para aklamanın da aralarında olduğu 16 ayrı suçtan yargılanıyor.

29 Haziran'da Anayasa Mahkemesi tarafından mahkemeye itaatsizlik suçundan 15 ay hapis cezasına çarptırılan Zuma, mahkemenin aldığı bu karara karşı dirense de 8 Temmuz'da Nkandla kentinde güvenlik güçlerine teslim olmuştu.

(AA)