Ekonomik krizle boğuşan Güney Amerika’nın kimi ülkelerinde koronavirüs salgını artış gösteriyor. Dört kişinin hayatını kaybettiği, vaka sayısının 225 olduğu Arjantin’deki durumu başkent Buenos Aires’te yaşayan Şafak Gümüş anlattı. Gümüş, yönetimin süreci şeffaflıkla yönettiğini ve sıkı önlemler aldığını ifade etti

Güney Amerika ülkelerinde vaka sayıları artıyor: Sıkı önlem şart

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Güney Amerika’da koronavirüs salgınının artış göstermesi üzerine kimi önlemler alınırken ekonomik krizin içinde olan Arjantin, koronavirüsle mücadele kapsamında sınırları kapattı ve sokağa çıkma yasağı uygulamaya başladı. Başkent Buenos Aires’te yaşayan Türkiye vatandaşı Şafak Gümüş, ülkedeki son duruma ilişkin sorularımızı yanıtladı. İlk vakanın ortaya çıktığı 3 Mart’tan bugüne, sürecin şeffaf şekilde yönetildiğini söyleyen Gümüş, “Vaka sayıları günlük olarak görüldüğü yerler dahil detaylıca duyuruluyor” dedi.

Gümüş’ün izlenimlerine göre, Arjantin’de koronavirüsten ilk ölüm 7 Mart’ta Fransa’ya seyahatten dönen 65 yaşındaki bir kişinin hayatını kaybetmesiyle başladı. Arjantin hükümeti, ölenlerin tamamının 61-67 yaş aralığında olduğunu açıkladı.

İHLAL EDENLERE GÖZALTI

Virüsün ülkede yayılmasının ardından merkez solun Herkesin Cephesi Koalisyonu’nun adayı Başkan Alberto Fernández, 19 Mart’ta tüm ülkede zorunlu karantina uygulanacağını duyurdu. Hükümetin kararının ardından aralarında Arjantinli futbolcu Lionel Messi’nin de olduğu çok sayıda ünlü, “#QuedateEnCasa” (Evinde Kal) sloganlı videolar yayınladı.

Ülkede sağlık çalışanları, silahlı kuvvetler mensupları, gıda-ilaç, petrol ve rafineri üretimi ile medya çalışanları karantinadan muaf tutulurken marketlere ve eczanelere girişlerin kontrollü şekilde yapılması sağlandı. İhtiyaç malzemeleri için sokağa çıkamayanlara kurye servisleri hizmet vermeye başladı. Karantinanın ilk gününde, kuralın ihlal edildiğine ilişkin 600 ihbar alındı ve 300 kişiye gözaltı uygulandı.

270 TURİST SINIRDIŞI EDİLDİ

Arjantin hükümeti ABD, Çin, Güney Kore ve Avrupa ülkelerinden gelen yabancılara 14 günlük karantina zorunluluğu getirdi. Kurala uymadığı belirlenen 270 turist sınır dışı edildi. Arjantin Dışişleri Bakanlığı, dünya genelinde sınırların kapatılması ve uçuşların iptali nedeniyle mahsur kalıp ülkeye dönemeyen Arjantinli sayısının 25 bin olduğunu belirtti.

‘ÖNLEMLER SAYIYI DÜŞÜREBİLİR’

Şafak Gümüş, ülkede olup bitenlere dair diğer gelişmeleri şu şekilde aktardı: “İlk vakanın ortaya çıktığı 3 Mart’tan itibaren sert önlemler alınmaya başlandı ve süreç şefaflıkla yönetiliyor. Vaka sayıları günlük olarak Sağlık Bakanlığı’nca görüldüğü yerler dahil detaylıca duyuruluyor. Ayrıca hükümetin koronavirüs salgınına karşı yürüttüğü mücadele muhalefette bulunan sağ partiler tarafından da açık bir şekilde destekleniyor. Eski Devlet Başkanı Mauricio Macri alınan zorunlu karantina kararının ardından, ‘Zorunlu karantina süresi boyunca eğer evlerimizde kalırsak, Covid-19 salgının yayılmasını durdurabiliriz’ diyerek hükümetin aldığı önlemlere uyulması yönünde çağrıda bulundu. Dünya Sağlık Örgütü’nün Arjantin temsilcisi Doktor Maureen Birmingham, sınırların tamamen kapatılması ve sokağa çıkma yasağı kararlarını, Arjantin’in içinde olduğu ekonomik şartlar nedeniyle, ‘Cesur hamle’ şeklinde değerlendirdi. Önlemlerin, koronavirüs salgının yayılma hızındaki ivmeyi etkili bir şekilde düşürmesi bekleniyor.”

KARANTİNA YAYGINLAŞTI

Güney Amerika’da ilk vakanın görüldüğü Brezilya’da COVID-19 nedeniyle ölenlerin sayısı 18’e, vaka sayısı 1025’e yükseldi. Virüsten en çok etkilenen ve ülkenin en zengin eyaleti Sao Paulo’da 15 günlük karantina ilan edildi. Bolivya’da 19 kişide görülen koronavirüsün yayılmasını önlemek amacıyla 14 günlük karantina uygulanması kararı alındı. Bu nedenle ülkede 3 Mayıs’ta yapılması planlanan parlamento seçimleri de ileri bir tarihe ertelendi.

Kolombiya’da bazı hapishanelerde mahkumlar salgından ötürü oluşan panik nedeniyle isyan başlattı. Ulusal basında çıkan haberlere göre, başkent Bogota, Jamundi, Combita ve Ibague şehirlerindeki çok sayıda hapishanede yatakları ateşe veren mahkumlara güvenlik güçleri müdahele ederken ölü veya yaralı olup olmadığına ilişkin açıklama yapılmadı.

Kolombiya’da 58 yaşındaki bir erkek ve Şili’de 83 yaşındaki bir kadının virüs nedeniyle hayatını kaybetmesi sonucu iki ülkede ilk ölümler yaşanırken Peru’da 5’i ölü 318, Ekvador’da 7’si ölü 506, Kolombiya’da 196, Venezuela’da 42, Paraguy’da 18 ve Uruguay’da 110 kişide vaka tespit edildi.