Güney Kore, koronavirüs ile mücadelede örnek ülkelerden biri olarak gösteriliyor. Virüsün görüldüğü ikinci ülke olan Güney Kore'de şubat ayı ile mart ayının başı arasında salgın 'zirve' dönemini gördü. Alınan tedbirler sayesinde vakalar nisan ayında düşmeye başladı. Normalleşme adımları açıklanan ülkede mart ayında yaşanan 'eğlence mekânı' olayı salgının yeniden artmasına neden oldu

Güney Kore'de vaka sayısı artıyor: İlk vakadan günümüze süreç nasıl ilerledi?

HABER MERKEZİ

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, yeni tip koronavirüs ile ilgili Güney Kore örneğini hatırlatarak uyarılarda bulundu.

Haber Global'e konuşan Ateş Kara, "Çok başarılı bir Güney Kore örneği veriliyor ama küçük bir esneme, kamusal alanlara erken geçiş orada vakaların tekrar artmasına neden oldu. Bizim onlardan ders alıp kurallara birey olarak uymamız lazım" ifadelerini kullandı.

Ateş Kara'nın açıklamasından sonra koronavirüs ile mücadelede örnek ülkelerden biri olarak gösterilen Güney Kore'de salgın süreci merak konusu oldu.

Koronavirüsün görüldüğü ikinci ülke olan Güney Kore'de salgın ile mücadele kapsamında hangi kararlar alındı? 'Normalleşme' süreci kapsamında hangi adımlar atıldı? Vaka sayısının yeniden yükselişe geçmesinde ne etkili oldu? Salgında son durum ne? İşte detaylar...

KORONAVİRÜSÜN GÖRÜLDÜĞÜ İKİNCİ ÜLKE

guney-kore-de-vaka-sayisi-artiyor-ilk-vakadan-gunumuze-surec-nasil-ilerledi-730512-1.

Güney Kore'de 20 Ocak tarihinde ilk koronavirüs vakası tespit edildi. İlk vakayı takip eden ay içerisinde vaka sayısındaki artış sınırlı oldu. Fakat şubat ayı ortalarında '31'inci vaka' Covid-19'un çok sayıda kişiye bulaşmasına neden oldu.

"31'inci vaka" olarak kayda geçirilen olayda, kilise cemaati mensubu bir kadının virüs taşıdığı tespit edildikten sonra tecrit kurallarına uymadığı, diğer cemaat üyelerine hastalığı bulaştırdığı anlaşıldı.

Bunun üzerine kilise cemaatinin tüm üyeleri ve onlarla temas kuran kişiler Covid-19 testinden geçirildi.

HANGİ TEDBİRLER ALINDI?

guney-kore-de-vaka-sayisi-artiyor-ilk-vakadan-gunumuze-surec-nasil-ilerledi-730516-1.

Güney Kore'de 20 Ocak tarihinde ilk koronavirüs vakasının tespit edilmesinin ardından ülkede sert önlemler alındı.

Tekil vakaların numaralandırılarak izinin sürülmesi salgının kontrolü açısından en önemli yöntemlerden biri oldu. Şubat ayında ülkede vaka sayısının aniden artmasına yol açan Daegu kentindeki bir Katolik Hristiyan kilisesi cemaati üyeleri arasında görülen yayılma bu sayede kontrol altına alındı.

Covid-19 belirtisi taşıyanlar veya şüphelenenlerin başvurduğu çağrı merkezi kuruldu, eczanelere hastaların seyahat geçmişlerinin takip edilmesine yönelik teknik imkanlar sağlandı.

Hızlı sonuç veren yerli üretim test kitleri geliştirilerek sağlık merkezlerine dağıtıldı, özel sağlık şirketleri ile eyalet ve kent düzeyindeki kamuya ait enstitülerde ilave test merkezleri oluşturuldu.

İnsanların kendi kendinde Covid-19 hastalığını teşhis etmesi, salgın hakkında gerekli bilgileri bulması ve en yakın kliniğe erişebilmesi için mobil uygulamalar geliştirildi.

Dünyayı etkisi altına alan salgınla mücadeleye ilişkin birçok ülkenin uyguladığı sokağa çıkma yasağı ya da seyahat sınırlaması gibi uygulamalara Güney Kore başvurmadı. Bunun yerine sosyal temaslar en aza indirildi, sosyal mesafeye önem verildi, salgının yoğunlaştığı bölgeler gerçek zamanlı olarak paylaşılırken insanlara telefon uygulamaları yoluyla riskli bölgede oldukları uyarısı gönderildi.

TEDBİRLER SONUÇ VERDİ, VAKALAR DÜŞMEYE BAŞLADI

guney-kore-de-vaka-sayisi-artiyor-ilk-vakadan-gunumuze-surec-nasil-ilerledi-730508-1.

Güney Kore’de alınan tedbirler martın ikinci haftasından itibaren sonuç vermeye başladı, vakalar önce yatay seyre geçti, ardından düşmeye başladı.

Ülkede koronavirüs önlemleri alınarak 15 Nisan'da genel seçim bile düzenledi.

Yaklaşık 44 milyon seçmen bulunan ülkede, oy kullanma alanlarında sosyal mesafeyi koruyan seçmenler plastik eldiven giydi, dezenfektan kullandı ve vücut sıcaklıkları ölçüldü. Milletvekili seçimlerini kazanan iktidar partisi Demokratik Parti (DP), 300 sandalyeli mecliste 180 koltuk almayı başararak Güney Kore Ulusal Meclisi'nde sandalye sayısını artırmayı başardı.

Şubat sonu ile mart ayının başı arasındaki 'zirve' dönemde çoğu salgının merkezi Daegu ile civar kentlerde olmak üzere her gün 1000'e yakın yeni vaka açıklanan Güney Kore'de, 9 Nisan'da 39 kişide yeni tip koronavirüs tespit edildi ve bu rakam 20 Şubat'tan bu yana ülkede görülen en düşük vaka sayısı olduğu açıklandı.

'NORMALLEŞME' ADIMLARI

guney-kore-de-vaka-sayisi-artiyor-ilk-vakadan-gunumuze-surec-nasil-ilerledi-730504-1.

Güney Kore’de koronavirüs vakalarının düşmeye başlamasıyla birlikte kontrol altına alınmasının ardından 6 Mayıs’ta sosyal mesafe kuralı gevşetileceği açıklandı.

Güney Kore Başbakanı Chung Sye-kyun, yaptığı açıklamada salgının kontrol altına alınmasının ardından 6 Mayıs’tan itibaren sosyal mesafe kuralının gevşetileceğini duyurdu, işletmelerin aşamalı olarak açılmaya devam edeceğini açıkladı.

Başbakan, toplantılara ve etkinliklere hijyen kurallarına uyulması koşulu ile izin verileceğini duyururken, sosyal mesafe tedbirlerin gevşetilmesinin ardından parkları, kütüphaneleri ve okulları aşamalı olarak yeniden açmayı planladıklarını dile getirdi.

MAYIS AYINDA VAKA SAYISI ARTTI

guney-kore-de-vaka-sayisi-artiyor-ilk-vakadan-gunumuze-surec-nasil-ilerledi-730511-1.

Güney Kore’de 10 Mayıs tarihinde 34 yeni koronavirüs vakası tespit edildi. Yeni vakalara rastlanılması salgında ikinci dalga paniğine yol açtı.

Yonhap ağlık yetkilileri, Güney Kore'de son 24 saat içinde 34 yeni Covid-19 vakası görüldüğünü ve bunlardan çoğunun, testi pozitif çıkmadan önce başkent Seul'un Itaewon bölgesindeki eğlence mekanlarına giden 29 yaşındaki bir kişiyle bağlantılı olduğunu açıkladı.

Güney Kore Sağlık Bakanı Yardımcısı Kim Gang-lip, bu hastanın temas ettiği kişilerin izinin sürüldüğünü ve gelecek günlerde enfekte kişi sayısının artmasının yüksek olasılık olduğunu söyledi.

Hastanın, gittiği gece kulüplerini yaklaşık 1500 kişinin ziyaret ettiği kaydedildi.

Başkent Seul'de, bara giden ve Covid-19 testi pozitif çıkan söz konusu kişiyle bağlantılı vaka sayılarının artması üzerine kulüp ve bar gibi eğlence mekanlarının kapatılmasına karar verildi.

Güney Kore'de 11 Mayıs'ta 35 yeni koronavirüs vakası görülmesiyle, 9 Nisan'dan bu yana en yüksek günlük yeni tip koronavirüs vaka artışı görüldü.

Sağlık yetkilileri, Covid-19 testi geçen hafta pozitif çıkan 29 yaşındaki bir kişinin, ay başında başkent Seul'un Itaewon bölgesinde gittiği gece kulüpleri ve barlarla bağlantılı vaka sayısının 79'a yükseldiğini açıkladı.

Yetkililer, 24 Nisan-6 Mayıs tarihleri arasında Itaewon'daki gece kulüplerine giden kişilerden, herhangi bir semptom göstermeseler dahi diğer kişilerle temastan kaçınmaları ve en yakın merkezde Covid-19 testi yaptırmaları çağrısında bulundu.

Güney Kore Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'nin yaptığı açıklamaya göre, son 24 saatte 27 yeni koronavirüs vakası saptandı, 2 kişi hayatını kaybetti.

Ülkedeki vaka sayısı 10 in 936’ya, ölü sayısı ise 258’e yükseldi.