Güney Sudan açlık ve kıtlıkla boğuşuyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birleşmiş Milletler(BM), Güney Sudan'da artan siyasi, askeri, etnik bölünmelerin ülkeyi yeniden bir iç savaşa sürükleyebileceği, bu durumda ülkenin 3'te 2'sini etkileyebilecek kıtlık ve açlıkla karşı karşıya konusunda uyarıda bulundu. BM konuyla ilgili yayımladığı 81 sayfalık raporunda, Cumhurbaşkanı Salva Kiir liderliğindeki hükümet güçleri ile Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Riek Machar liderliğindeki muhalefet güçleri arasında Şubat 2020'de imzalanan ateşkesin uygulanmasına dair görüş ayrılıkları ve çıkar çatışmaları bulunduğuna dikkat çekti.

Salva Kiir'in geçiş sürecini yönetmekteki başarısızlığı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Machar'ın herhangi bir etkisinin bulunmaması nedeniyle kendi etnik tabanları ve silahlı güçleri arasında desteklerini yitirmekte olduğu belirtildi.


2011'de Sudan'dan bağımsızlığını kazanmasının ardından Aralık 2013'te başlayan iç savaşın tarafları arasındaki tartışmaların ülkeyi yeni bir iç savaşa sürükleyebileceği uyarısı yapılarak, hükümete ve muhalefete bağlı silahlı güçlerin, doğal kaynakları ve diğer kamu kaynaklarını bağımsız gelir üreten şirketler eliyle yönetmeye başladığına dikkat çekildi. Raporda, halihazırda ülkenin yarısına yakınının akut gıda güvenliği tehdidi altında olduğuna işaret edilerek "Büyük Pibor İdare Bölgesi ile Bahr el Ghazal ve Warrap eyaletlerinde Mart ayından bu yana kıtlığa yakın koşulların hüküm sürdüğü" kaydedildi. Birlik Hükümeti'nin silahlı güçlerin işlediği hak ihlallerine karşı halkı koruyamadığına da dikkat çekildi.

Tüm bu gelişmelerin ülkenin istikrarını tehlikeye attığının vurgulandığı raporda, uluslararası topluma "büyük ölçekli bir çatışmanın ortaya çıkmaması için devreye girilmesi" çağrısı yapıldı.