Günün önerileri: Into The Mind, Touching  The Void

SPOR SERVİSİ

INTO THE MIND

Jıddu Krishnamurti, “Bir insanın biricikliği yüzeysellikte bulunmaz, bilincin kapsadığı şeylerden bütünüyle özgür olmakta bulunur. Değişim, ancak korku olmadığında ortaya çıkar. Değişim, ancak deneyimleyenin ve deneyimin gunun-onerileri-into-the-mind-touching-the-void-717517-1.olmadığı yerde ortaya çıkar” der.

“Bizi zorlukların üstesinden gelmeye sevk eden ne?”

Hastane odasındaki bir sporcunun zihnine girip kendinizi dağların doruklarında buluyorsunuz ve bu sorunun cevabını arayacaksınız Into The Mind belgeselinde.

Rüya ve gerçeklik arasındaki bulanık bir çizgide seyreden belgeselde ölüm riskini göze alan ve büyük bir cesaret ve azimle dünyanın farklı dağlarında; Alaska, Bolivya ve Himalaya’da kayak sporunu profesyonel olarak yapan sporcuların ilham aldıkları noktaları ve tinsel yolculuklarını göreceksiniz.

Müziği ve kurgusuyla etnik dokunuşları da hissettiren belgesel, sizi bir ayı geçkin süredir bulunduğunuz dört duvar arasından alıp, beyazın özgürlüğünde heyecanlı bir yolculuğa çıkaracak.

TOUCHING THE VOID

Boşluğa Dokunmak, iki genç dağcı olan Joe Simpson ve Simon Yates’in Peru’daki 6 bin 344 metre yüksekliğindeki Siula Grande Dağı’nın daha önce tırmanılamamış batı cephesine 1985 gunun-onerileri-into-the-mind-touching-the-void-717518-1.yılının Mayıs ayında yaptıkları başarılı tırmanışın ve ardından iniş sırasında meydana gelen bir trajediyi ve bu trajediden çıkan müthiş bir varoluş ve hayatta kalma mücadelesini konu alıyor.

Tırmanış arkadaşı Simon Yates’in arkadaşı Joe’yi dağdan indirmek için verdiği mücadele ve sonrasında çaresizce iki dağcıyı birbirine ve dolayısıyla hayata bağlayan ipi kesmesiyle Simon kurtulurken Joe için de tam bir mücadele ve hayatta kalma savaşı başlıyor.

1985 yılında gerçekleşen bu tırmanış 2003 yılında filme alınıyor. Filmin yönetmeni Kevin Macdonald. Belgesel tarzında çekilen bu film de olayın kahramanları Joe Simpson ve Simon Yates ‘in bire bir anlatımlarına, Simon’u canlandıran Nicholas Aaron ve Joe’yi canlandıran Brendan Mackey’in oyunculukları eşlik ediyor. Filmin yapımcısı ise John Smithson.

Tırmanışın kahramanlarına gelirsek. Joe Simpson 13 Ağustos 1960 yılında Malezya, Kuala Lumpur’da dünyaya gelmiş. Arkadaşı Simon Yates’de 1963 İngiltere, Leicestershire doğumlu. İkili birlikte, onları ünlü yapan Siula Grande dağı tırmanışına kadar Alplerde pek çok tırmanışı yine birlikte yapmışlar. Her iki dağcının da yazılı birçok kitabı var.