Günün önerisi: When We Were Kings

SPOR SERVİSİ

Muhammed Ali belki de spor tarihinin en büyük ikonu. Sadece ringin içinde kazandığı başarılarla değil göseterdiği karakterlerle de tarihe altın harflerle yazdırmış özel bir karakter.

2016 yşamını yitiren efsane boksör hakkında birçok kitap yazıldı, film çekilde ancak hiçbiri When We Were Kings ya da Türkçesiyle Kelebek gibi Kelebek Gibi Uçar Arı Gibi Sokarım belgeseli kadar etkileyici değildi. Ali’nin 1974 yılında Zaire’nin başkenti Kinşasa’da George Foreman’le yaptığı ve tarihe geçen maçın hikâyesini anlatan belgesel Ali’nin hiçbir yerde yayınlanmamış görüntüleri ve röportajlarını bulunduruyor. Leon Gast’ın yönetmenliğinde çekilen belgesel karantina günlerinde vakit ayırabileceğiniz bir içerik.

NOT: Rivayet edildiği üzere Zahire’de yapılan maç öncesi Muhammed Ali’nin koçu Drew Bundini Brown, efsane boksöre unutulmaz bir konuşma yapmıştı. O konuşma:

“Dans et şampiyon, kimsesizler yurdundaki yalnız çocuklar için dans et. Çocuklar için salla yumruklarını.

Kiralarını ödeyemeyen işsizler için dans et. Şu alçağın işini bitir.

Meyhanedeki ayyaşlar için dans et şampiyon, kanserden ölen yoksul hastalar için, kefaletleri ödenmeyen sefil mahkûmlar için, herkesin terk ettiği eroinmanlar için, dans et şampiyon, savaş onlar için.

Şu aşağılık herifin işini bitir, çenelerini dağıt hepsinin. Düşkünler yurdundaki zavallılar için, emeklilik maaşı alamayan yaşlılar için, pis bir sokakta müşteri bekleyen yaşlı ve yorgun fahişeler için.

Meyhanelerde oturmuş demlenen bütün yalnız kalpler için, bilardo salonlarındaki yalnızlar için, sokak köşelerindeki yalnızlar için. Dans et şampiyon, savaş onlar için.

Temizlik işçileri için salla yumruklarını; hava limanlarında, otobüs duraklarında, benzin istasyonlarında yerleri süpüren küçük insanlar için. Savaş onlar için şampiyon. Otellerde yatakları yapıp tuvaletleri temizleyen küçük odacı kızlar için dersini ver şu aşağılık herifin.

Seni kurtaranlar senatör değildi, vali değildi, başkan değildi. Sokaktaki insanlar kurtardı seni. Şimdi sokaklar adına savaş, hadi evlat, işini bitir şu aşağılık herifin.

Bu ring ikinize fazla. Hadi bitir işini, suratını paramparça et. Yoksullar adına şampiyon, yoksullar adına...

Hadi yavrum salla yumruklarını. Muhammed Ali’yi hiç kimse yenemez, hiç kimse. Sadece Cassius Clay yenebilir ama o da bu akşam aramızda değil.