Gazetemizin yazarı ve şair Attila Aşut, yakınlarda yitirdiği oğlu Ozan Aşut adına aldığı Nedret Gürcan Edebiyat Ödülü’nün maddi karşılığını Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Trabzon Şubesi’ne bağışladı.

Gürcan Ödülü, Aşut’a sunuldu
Fotoğraf: BirGün

Gazetemizin yazarı, gazeteci ve şair Attila Aşut, 2022’de değer görüldüğü Nedret Gürcan Edebiyat Ödülü'nü, önceki gün Ankara'da düzenlenen törenle teslim aldı. Payda Yayınları ile Nedret Gürcan Ailesi tarafından verilen ödülün sunum töreni, Aşut’un oğlunu yitirmesi ve ardından yaşanan Maraş merkezli deprem dolayısıyla ertelenmişti.

Mülkiye Kültür Merkezi’nin yenilenen Konferans Salonu’nda yapılan ve büyük katılımla gerçekleşen törende şair, yazar, gazeteci, siyasetçi, eğitimci ve bilim insanlarının yanı sıra Nedret Gürcan’ın oğlu Ali Niyazi Gürcan ile kızı Etil Gürcan da bulundu. Ödül töreni, Payda Yayınları adına Mesut Özcan’ın açış konuşmasının ardından opera sanatçısı ve halk türküleri yorumcusu Tuncer Tercan’ın dinletisiyle başladı. Ruhi Su ekolünün günümüzdeki en usta yorumcularından olan Tuncer Tercan’ın dinletisi büyük bir ilgiyle izlendi. 

ATTİLA ABİ’YE ÇOK YAKIŞTI

Cenazeye katılmak için İstanbul’a gitmek zorunda kalan yazarımız L. Doğan Tılıç, toplantıya gönderdiği iletisinde şöyle dedi:

“Attila Abi, Nedret Gürcan Edebiyat Ödülü’nü ‘Basın Emek Ödülü’ dalında alıyor. Emek!... İşte bu, 1995 yılında Ankara’da kurulan Siyah Beyaz gazetesinde birlikte çalışmaya başladığımız günden beri şahsen tanıdığım Attila Abi’ye en çok yakışan sözcüklerden biri. Bir edebiyatçı, gazeteci ve sosyalist olarak tanıdığım Attila Abi için birkaç cümle kurmam gerektiğinde, ‘emek’ mutlaka o cümleler içinde yer alan sözcüklerden biri olurdu.”

ÇOK YÖNLÜ BİR SANATÇI

Nedret Gürcan’ın oğlu Ali Niyazi Gürcan, bir sanatçının oğlu olarak babasının ürettiklerinden duyduğu mutluluğu belirterek söze başladı. Nedret Gürcan’ın yaşamı boyunca çok çeşitli uğraşlar edindiğini söyleyen Ali Niyazi Gürcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Babam bunların hepsine beynini ve kalbini sevgiyle verdi: Şiir, roman, dergi, gazete, siyaset, üretim, ticaret… Çocukluğumuzdan bugüne bazen yanında bazen içinde olduğumuz, ancak içindeki pırıltıyı ve güzelliği yaş erdikçe daha çok fark ettiğimiz; etten, kemikten, akıl ve duygudan oluşan bu mücevher sandığını her geçen yıl daha çok özlüyoruz.” 

Ali Niyazi, konuşmasını babası Nedret Gürcan’ın “Siyaset Günlerim” adlı şiirini okuyarak bitirdi.

Toplantıyı yöneten şair ve yazar Ahmet Özer, adına ödül verilen Nedret Gürcan ile ödüle değer görülen Attila Aşut’un kişisel özelliklerinden söz etti. Aşut’un her dönemde ilkeli ve cesur bir gazetecilik yaptığını söyleyen Özer, 1967 yılında Trabzon’da Nâzım Hikmet’in “Yolcu” adlı oyununun Valilikçe yasaklanması üzerine “Sömürücülüğe Karşı Savaş” gazetesinde Aşut’un attığı “Faşist Vali, oyun yasakladı!” manşetini gösterdi. Şair-öykücü Hasibe Ayten ise konuşmasında, 50 yıllık dostu olduğunu söylediği Nedret Gürcan’la ilgili anılarını anlattı.

ÇYDD’YE BAĞIŞLADI

Attila Aşut’a Nedret Gürcan Basın Emek Ödülü, Nedret Gürcan’ın kızı Etil Gürcan tarafından sunuldu. Yaşadığı Hollanda’dan bu ödül töreni için gelen Etil Gürcan, “Ailemiz adına, canım babacığımın anısına bu ödülü Attila Aşut’a sunmaktan mutluluk duyuyorum” dedi. Attila Aşut ise, bu ödülün maddi karşılığı olan parayı, geçen yıl yitirdiği biricik oğlu Ozan Aşut adına, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin Trabzon Şubesi’ne bağışladığını açıkladı. Aşut’un bu açıklaması salondan büyük alkış aldı. Toplantıyı yöneten şair Ahmet Özer, “Attila Aşut yine kendisine yakışanı” yaptı” diyerek kendisini kutladı. Ödülün parasal karşılığının 10 bin TL olduğu öğrenildi.

Daha sonra söz alan Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Can Güleryüzlü, Aşut’un basın mesleğine ve ÇGD’ye katkılarını anlattı. Güleryüzlü,  “Onurlu meslek büyüğümiz Attila Aşut’u ve isabetli seçimlerinden dolayı Seçici Kurul üyelerini kutluyorum” dedi. 

Şair, yazar ve halkbilim araştırmacısı Metin Turan ise Nedret Gürcan’ın İzmir’de ve Dinar’da yayımladığı “Kervan” ve “Şairler Yaprağı” dergilerinin serüvenini anlattıktan sonra, Attila Aşut’un 1965-1968 yılları arasında Trabzon’da çıkardığı haftalık toplumcu gazete “Sömürücülüğe Karşı Savaş”ın değerlendirmesini yaptı. Metin Turan; Gürcan ve Aşut’un gazetecilik yaşamlarında benzer özellikler saptadığını söyledi.

Ödül törenin sonunda, kıdemli TRT spikeri Elçin Temel, Nedret Gürcan’ın ve Attila Aşut’un şiirlerinden örnekler sundu. Ünlü sunucun yer yer yorumlar da yaparak seslendirdiği şiirler, salonda duygusal bir ortam yarattı.

Ödül töreni, Attila Aşut’un yaptığı teşekkür konuşmasıyla sona erdi. Kültür Sanat Servisi