Gürkan Korkmaz'a dava açıldı, gerekçe: Ali İsmail'i anmak!

Gezi direnişi sırasında Eskişehir’de polis ve siviller tarafından dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın ölümünün kırkıncı gününde yapılan anma yürüyüşüne katılan abisi Gürkan Korkmaz hakkında ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’ iddiasıyla dava açıldığı ortaya çıktı.

Korkmaz ailesinin çağrısıyla 19 Ağustos 2013’te Hatay’da yapılan yürüyüşe polis TOMA ve biber gazıyla saldırmıştı.
Radikal’den İsmail Saymaz’ın haberine göre, avukat olduğu halde Gürkan Korkmaz hakkında dava açmak için Adalet Bakanlığı’ndan izin alınmadı ve ifadesine bile başvurulmadı.

Gürkan Korkmaz’ın da bulunduğu 15 protestocu hakkında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 32/1. maddesi gereğince ‘eylemle silahla katılmak’ iddiasıyla iddianame düzenlenmişti. İade edilen iddianameye itiraz eden Savcı Murat Üzüm, Korkmaz’ın avukatlık görevinin de suçla ilgisinin bulunmadığını ve bu yüzden izin alınmaksızın dava açtığını savunmuştu.

İtirazı kabul eden Hatay 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 6 Ocak’ta görülen duruşmada Gürkan Korkmaz, “Bir avukat olarak emniyet ve savcılıkta ifadem alınmadı. Savcılık siyasi baskılarla ifademi almadan dava açmıştır. Baskılardan dolayı iddianamenin iadesi kararı kaldırılmıştır. Adalet arayışı içerisinde anayasal ve demokratik hakkımızı kullanmak istedik. Ortada bir suç yoktur” dedi.

Korkmaz’ın dışında şehirdeki parti ve dernek yöneticisi 14 kişinin de yargılandığı dava, 31 Mart’a bırakıldı.