Gürol Ağırbaş’ın şarkıları herkese iyi gelecek

ASLI ATASOY

Kaptan köşkünde sessizce oturduğunu sandığımız Gürol Ağırbaş, ‘Bas Şarkıları 3’ü Ada Müzik etiketiyle suya indirdi. Bu nefis albümde Ağırbaş’a yıldızlar karması eşlik ediyor.

Müzik piyasamız Gürol Ağırbaş için kıymetini bilmemekten başka ne yapmıştır tam bilmesek de; Ağırbaş’ın bas gitarını çalışı ve şarkıları ile dünyamızı değiştirdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Söylemeliyiz.

Gürol Ağırbaş, bas gitarın bu topraklardaki ustaları düşünüldüğünde akla ilk gelen isimlerden. Kendi cümlesiyle ‘bas gitara vermek istediği can’, 1995 yılının başlarında yayınladığı ilk albümü ‘Bas Şarkıları’ ile gelip hayatımıza karıştı. Yayınlandığı tarihte müzik dünyamızda çok konuşulan, çok özel bir albüm olan ‘Bas Şarkıları’ klasikler arasındaki yerini o günden beri koruyor.

Söylemekte fayda var, ‘Bas Şarkıları’ sadece yenilikçi bir tarz ve albüm olmanın ötesinde yarattığı heyecan ile kendisine açtığı yerde ardılları için bir kılavuz oldu, olmaya devam ediyor. Bas gitarla neler yapılabileceğini gösteren sanatçının, sonrasında yayınladığı ‘Bas Şarkıları 2’ aynı heyecanın devamı niteliğindeydi. Arada başka solo ve proje albümlerle bizlerle olan Gürol Ağırbaş yeni albümü ‘Bas Şarkıları 3’ ile kaldığı yerden devam diyor.

Bas gitarın ustası

Sadık dinleyenlerinin iyi bildiği üzere Gürol Ağırbaş etkileyici bir bas gitar virtüözü olmasının yanında besteleri ve sözleri ile iyi bir şarkı yazarıdır. Türkiye alternatif müzik piyasasının yanı sıra popüler müziğinin de önemli hitlerinde imzası bulunur. ‘Şelpe’ isimli şarkısı bir bas gitarla neler yapılabileceğini ders niyetine anlatır.

Kaptan sessizliğini bozdu

Gürol Ağırbaş’ın, albümleriyle sonsuzluğa taşıdığı ‘Bas Şarkıları’ dinleyenlerini bu kez yolculuğun, üçüncü durağında soluklanmaya davet ediyor. Sanatçının, Ada Müzik etiketiyle yayınladığı albüm son zamanların en başarılı projelerinden birisi olarak değerlendirilmeyi hak ediyor.

Albümün bukletinde kendisinin belirttiği gibi, çalışmanın oluşumu 2008 yılından bu yana yaklaşık 10 yıl sürmüş. Ağırbaş’ın ‘aynı gemideyiz’ dediği sanatçı dostları bu albümde ‘yıldızlar karması’ olarak gemideki yerlerini almışlar. Akın Eldes, Arıkan Sırakaya, Aydın Karabulut, Birol Ağırbaş, Birsen Tezer, Ortaçgil, Ceylan Ertem, Derin Bayhan, Elif Çağlar Muslu, Emre Tankal, Hüsnü Arkan, Jehan Barbur, Sinan Cem Eroğlu, Şevval Sam ve Tarık Aslan albümde sesleri ve enstrümanları olan isimler.

Tüm besteler Ağırbaş’ın

Albümdeki tüm şarkıların bestesi sanatçının imzasını taşıyor. ‘Sevda Eskisi’nin sözleri Hüsnü Arkan,’Renklendi Kokular’ Ömer Hayyam, ‘Hal’den Hal’e’ Jehan Barbur’a ait. Albümün etkileyici parçası olan ‘Yüzsekiz’in sözleri ise usta Ortaçgil’in kaleminden çıkmış. Şarkıya sesi ile de can veren Ortaçgil’e, Jehan Barbur bir masal anlatır gibi eşlik ediyor.

Dilemma ile bir ilk

Albümün, açılış parçası ‘Derun’da, vokalleriyle Elif Çağlar Muslu, Jehan Barbur, Şevval Sam, Ceylan Ertem ve Birsen Tezer bir araya gelmişler. Kaptan köşkünde oturan Gürol Ağırbaş’ın sesini ise ilk kez ‘Dilemma’da duyuyoruz. Annesinin ricasını kırmayan Ağırbaş, başarılı vokali ile bu geç kalmış deneme için tebrik edilmeyi hak ediyor.

Yılın ilk çeyreğinde gelen ‘Bas Şarkıları 3’ serinin ilk iki albümü birlikte sürekli dinlenmeli. Gürol Ağırbaş’ın şarkıları herkese iyi gelecek, emin olun!

Fotoğraf: Güney Birtek