Emek ve meslek örgütleri ile parti ve platformlar, 1 Mayıs'ta yaşanan şiddet ve hak ihlallerine karşı İçişleri Bakanı, İstanbul Valisi ve Emniyet Müdürü hakkında suç duyurusunda bulundu

UFUK KOŞAR
İstanbul halkına ve anmaya katılanlara i Mayıs günü uygulanan şiddet, baskı ve insan hakları ihlallerine karşı dün Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipler Birliği (TTB), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) başta olmak üzere, demokratik kitle örgütü, sendika, siyasi parti temsilcileri Sultanahmet Adliyesi önünde basın açıklaması yaparak, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

'VALİ İSTİFA'
Demokratik kitle örgütü temsilcileri adına açıklama yapan TTB Genel Başkanı Gençay Gürsoy, 1977 1 Mayıs'ında katledilen arkadaşlarının 30. yıl dönümünde Taksim de anma yapmak istediklerini ifade etti. Gürsoy, polis yürüyüşlerinden, lale bayramına, konserlerden, ralli yarışlarına kadar her türlü etkinliğe açık olduğunu belirttiği Taksim Meydan'ının 1 Mayıs günü işçilere kapatıldığını söyledi. 1 Mayıs günü İstanbul'da sıkı yönetimin ilan edildiğini ifade eden Gürsoy, sendikaların, meslek örgütlerinin, siyasi partilerin ve demokratik kitle örgütü temsilcilerinin dövülerek, coplanarak gözaltına alındıklarını, işe giden vatandaşlarında bütün gün tra-fikta zaman geçirdiklerini belirtti. Atılan gaz bombaları nedeniyle 75 yaşındaki İbrahim Sevindik adlı vatandaşın hayatını katbettiğini de hatırlatan Gürsoy, 1 Mayıs'ta çileçekenlerin, coplananların "Vali İstifa" sloganını hep bir ağızdan tekrarladığını söyledi.

Yaşanan olaylarla ilgili kanun önünde hesapların verilmesini isteyen Gencay Gürsoy, Vali ve Emniyet Müdürü'nün derhal istifa etmesi gerektiğini söyleyerek, "Emekçilere Taksim yasağı 12 Eylül'dür. 1977 1 Mayıs katliamı ise Susuruluk'un ta kendisidir. Biz her gün, her yerde 12 Eylülle hesaplaşacağız. Her yerde Susurluk'la hesaplaşacağız. Bu hesaplaşmayı her gün 1 Mayıs'taki kadar kararlı bir şekilde yapacağız" dedi.

Açıklamanın ardından DİSK, TMMOB, TTB ve KESK temsilcileri İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Ankara'da da suç duyurusu
TAKSİM
Meydanı'ndaki 1 Mayıs törenine katılmak üzere Ankara'dan İstanbul'a giden grup, üzerlerine biber gazı sıkılması, coplarla dövülmeleri ve gözaltına alınmalarının keyfi olduğunu belirterek, o tarihte İçişleri Bakanı olan Abdülkadir Aksu, İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundular. Suç duyurusunda bulunanlar adına Ankara Adliyesi önünde bir açıklama yapan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, "Şarkılarla yola çıkmıştık. Taksim Meydanı'nda barışçı bir kutlama ve anma yapacaktık. Ancak AKP'nin atadığı kişilerce engellendik, dövüldük, biber gazına hedef olduk, gözaltına alındık. Bu antidemokratik tutum AKP Hükümeti'nin demokrasiden ne anladığını bir kez daha ortaya çıkardı" dedi. Zehra Şahindokuyucu Ankara