MEB’in mali hesaplarında yapılan denetimler, liyakatsizliğin ağır faturasını ortaya koydu. İmzalanan doğalgaz sözleşmeleri nedeniyle dağıtım şirketlerine, “Güvence Bedeli” adı altında üç yılda 94 milyon TL ödendi.

Güvence bedeline üç yılda 94 milyon

Mustafa BİLDİRCİN

Milli Eğitim Bakanlığı, doğalgaz şirketlerine 2018-2020 yılları arasında “Güvence Bedeli” adı altında toplam 94 milyon TL ödeme yaptı. Bakanlığın, hatalı uygulamalar nedeniyle 2020 yılında SGK’ye de 4,9 milyon TL idari para cezası ödediği belirlenirken sorumluluk tespitine yönelik herhangi bir inceleme yapılmadığı öğrenildi.


ŞİRKETLERE MİLYONLARCA LİRA ÖDENDİ

MEB’e bağlı sekiz genel müdürlüğün, doğalgaz dağıtım şirketlerine kullanım sözleşmeleri kapsamında güvence bedeli ödediği tespit edildi. Sayıştay denetimlerine takılan hatalı uygulama, 2020 Yılı Taslak Denetim Raporu’nda yer aldı.

MEB’in mali hesaplarını inceleyen Sayıştay denetçileri, “Güvence Bedeli” adı altında şirketlere milyonlarca lira ödendiğini belirledi. Denetçiler, serbest olmayan tüketicilerden güvence bedeli alınıp alınmayacağı konusunun imzalanacak sözleşmeler ile belirlendiğini ve müşterilerden güvence bedeli alınmasının zorunlu olmadığının altını çizdi. İncelemelerde, serbest olmayan tüketici konumunda olan MEB ile dağıtım şirketleri arasında imzalanan doğalgaz kullanım sözleşmeleri kapsamında 2018-2020 yılları arasında bakanlığın kasasından toplam 94 milyon TL çıktığı anlaşıldı.

Hatalı sözleşmeler nedeniyle 2020 yılında şirketlere en çok para ödemek zorunda kalan genel müdürlüğün 12,5 milyon TL ile Temel Eğitim Genel Müdürlüğü olduğu belirtilirken 2018, 2019 ve 2020 yıllarında şirketlere ödenen toplam para şöyle sıralandı:

Hatalı uygulamalar ile eğitim bütçesinden eğitim dışı işlemlere aktarılan para bunlarla da sınırlı kalmadı. MEB’in, “2020 Yılı Faaliyet Sonuçları Tablosu” da SGK’ye toplam 4,9 milyon TL idari para cezası ödendiğini ortaya koydu. Hatalı uygulamanın yalnızca 2020 yılı ile sınırlı olmadığını tespit eden denetçiler, raporda şunların altını çizdi:

“Bakanlıkça gerekli uyarılar yapılmasına karşın rücu işlemine esas olmak üzere sorumluluk tespitine yönelik inceleme yapılmadan ödemeye devam edildiği anlaşılmıştır. Uygulamanın düzeltilmesi adına kusur, ihmal veya tedbirsizliği bulunan görevlilerden ödenen idari para cezalarının rücuen tahsili sağlanmalıdır.”

guvence-bedeline-uc-yilda-94-milyon-885121-1.