Washington ile Ankara arasında uzun süre krize neden olan ve Suriye sahasında pazarlıkları süren ‘güvenli bölge’ anlaşması faaliyete geçti. Pentagon’dan yapılan açıklamada, TSK ile ortak uçuş yapılmasının “bir dönüm noktası olduğu” belirtildi.

‘Güvenli bölge’ için adımlar hızlanıyor

Pentagon Sözcüsü Sean Robertson, Fırat’ın doğusuna yapılan ilk Türkiye-ABD ortak uçuşuyla ilgili olarak, “Bu dönüm noktasına, ortak koordinasyon merkezi kurulmasının ardından gelinmiştir” dedi. Milli Savunma Bakanlığı’nın twitter hesabından yapılan paylaşımda da Fırat’ın doğusunda güvenli bölge birinci safha uygulamaları kapsamında, Türk-ABD’li komutanların ilk ortak uçuşu olduğu belirtilmişti. Pentagon ise bu gün yaptığı açıklamada uçuşun bir dönüm noktası olduğu vurgusu yaptı.

FAALİYETLER BAŞLADI

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da dün yaptığı açıklamada Birleşik Müşterek Harekât Merkezi tam kapasiteyle faaliyete başladığını belirtmişti. “-Birinci safha faaliyetleri ile ilgili sahada uygulamalara geçildi” demişti.

DERİNLİK HALA BELİRSİZ

Uluslararası Koalisyon komutanları da “güvenli bölge” anlaşması kapsamında 5 kilometre derinlikte görev alacak askeri meclislerin komutanlarıyla bir araya geldi. Ayrıca Birleşik Ortak Görev Gücü-Doğal Kararlılık Harekâtı Komutanlığı Yardımcı Yetkilisi ve Koalisyon Güçleri Yetkilisi Nicholas Pont’tan da “güvenli bölge” anlaşmasına ilişkin açıklama geldi. Pont, Koalisyon’un sınır güvenliği konusunda yaptığı anlaşmaya değinerek, Türkiye’nin müdahalesine izin vermeyeceklerini ve DSG’ye desteğin süreceğini bildirdi. Anlaşma kapsamında 5 kilometre derinlikten çekilerek, yerlerini kentlerde kurulan askeri meclislere bıraktı. Fakat Ankara cephesinden derinlik pazarlıklarının nasıl sonuçlandığına ilişkin net bir bilgi gelmedi. Ankara 30 km derinlik öneriyor.

CİHATÇI TEHDİDİ KAPIDA

Suriye Ordusunun İdlib’de ilerleyişi sürerken, Türkiye gözlem noktalarının yerlerini değiştirmiyor, İdlib’den yeni göç dalgası da kapıda. Bu durum , endişe yaratmaya şimdiden başladı. CHP Genel Başkanı Başkoordinatörü ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, İdlib’de sıkışan grubun içinde fazlaca cihatçı olduğuna dikkat çekti.