Güvenli sürüş için 6 ipucu

BP, sürüş güvenliğine dikkat çekmek için bayramda yola çıkan ve istasyonlarına uğrayan tüm müşterilerine güvenli sürüş broşürü dağıtıyor. Broşürde 6 önemli noktanın altı çiziliyor.

»Emniyet kemeri takın. Ön ve arka koltukta emniyet kemeri takmak hayati önem taşır. Emniyet kemeri takmayan yolcu ani bir frende ağırlığının 40 katı kadar bir ağırlıkla öne doğru savrulur.

» Sabırlı ve hoşgörülü olun. Aracı sabırlı ve hoşgörülü sürmek kaza yapma oranını önemli ölçüde düşürür. Öfke kontrol edilemediğinde dikkat dağılır ve direksiyon hâkimiyeti azalır.

» Uykulu araç kullanmayın. Uykulu ve yorgun araç kullanmak kaza riskini artırır, yola dinlenmiş ve uykunuzu almış olarak çıkın. Ölümlü ve yaralanmalı kazaların yüzde 20’si uykusuzluktan kaynaklanır, ayrıca kazaların en büyük kısmı 02:00 ile 06:00 arasında meydana geliyor.

»Hız limitlerine ve kurallara uyun. Hız limitlerine ve trafik kurallarına uymak hayat kurtarır. Hız 2 katına çıktığında fren mesafesi 4 katına çıkar, önünüzdeki araçla takip mesafesini uygun şekilde koruyun.

»2 saatte bir mola verin. Dikkatiniz dağıldığında ve yorulduğunuzda arabanızı park edin ve araç dışında bir yerde dinlenin. Çay ve kahve gibi uyarıcı bir içecek tükettikten sonra yola devam edin. 2 saatte bir 15 dakikalık molalar sizi zinde tutar.

»Lastiklerinizi kontrol edin. Lastikleriniz yol ile olan hayat bağınızdır. Lastiklerinizin hava basınçlarını 15 günde bir ve özellikle uzun yolculuklara çıkmadan önce kontrol edin.