Gericilerin hedefindeki yılbaşı kutlamaları bu sene “güvenlik” bahanesiyle Taksim’de de yasaklandı. Emniyet Taksim’de yılbaşı gecesi toplanmalara izin verilmeyeceğini açıkladı

Güvenlik bahanesiyle Taksim’de yılbaşı yasak

İstanbul’da kentin merkezi sayılan Taksim’de yılbaşı kutlamaları emniyet tarafından yasaklandı. Beyoğlu Emniyet Müdürü İsmail Kılıç dün düzenlediği basın toplantısında yasağın “güvenlik” gerekçesiyle alındığını açıkladı. Emniyet Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Huzur Toplantısı’nda konuşan Kılıç, ilçenin güvenliğinin sağlanması için yapılacak işler çerçevesinde yılbaşı gecesi alınacak önlemleri sıraladı. Kılıç, “Yılbaşı tedbirleri üst seviyede olacak. Halkın huzurlu bir yeni yıl geçirmesi için Taksim’de kutlama yapılmayacak. Toplanmalara izin verilmeyecek” dedi.

Karaköy ve Tarlabaşı’nda kontroller
Toplantıda yaptığı sunumun ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan İlçe Emniyet Müdürü Kılıç, “Yılbaşı tedbirleri üst seviyede olacak. Geçtiğimiz yıl Reina saldırganının önce Taksim’de görüntü çekip daha sonra tedbirleri görünce başka yere yönlenmesi nedeniyle tedbirleri iki katına çıkaracağız. Halkın huzurlu bir yeni yıl geçirmesi için kutlama yapılmayacak. Toplanmalara izin verilmeyecek. İstiklal Caddesi ile Taksim Meydanı’na girişlerde Karaköy, Cihangir ve Talimhane ile Tarlabaşı’ndan girişlerde önlemler alınacak” şeklinde konuştu.

Kutlamalar uzun süredir hedefte
Emniyetin getirdiği yasak sonrasında gözlerin bir kez daha çevrildiği yılbaşı kutlamaları uzun bir süredir gerici çevrelerin hedefindeydi. “Hıristiyan geleneği”, “gavur icadı” denilerek kutlamaların İslamiyet’le bağdaşmadığını iddia eden bir takım çevreler, yılbaşı etkinliklerinin yasaklanmasını talep ediyordu. Geçmiş dönemde yılbaşı kutlamalarına katılanlara yönelik birçok saldırı ve tacizde de bulunuldu.

‘Noel Baba’lara saldırı
Geçen yıl birçok kentte Noel Baba kılığındaki kişiler temsilen linç edilmiş, yılbaşı kutlaması yapan yurttaşlar tehdit edilmişti. Birçok kamu kurumunda da kutlamalar çeşitli vesilelerle yasaklanmıştı. Okullarda da, iktidar yandaşı yöneticiler ve milli eğitim müdürlerinin keyfi kararları ile “Hıristiyan geleneği” denilerek kutlamalara izin verilmemişti.


‘Hıristiyan ritüellerinden kaçının’
Öte yandan İzmir Gaziemir İlçe Milli Eğitim Müdürü Aydın Usman da ilçedeki resmi ve özel eğitim kurumlarına yazdığı resmi yazı ile yeni yıl kutlamalarında Hıristiyanlık dinine ait ritüellerin uygulanmamasını istedi. Yazıda şöyle denildi: “İçinde bulunduğumuz 2017 yılının sonuna yaklaştığımız ve yeni bir yıla başlayacağımız şu günlerde, özellikle önümüzdeki haftalarda okullarımız ve kurumlarımızda yeni yılla alakalı yapılacak olan etkinliklerde ‘Noel, Noel Baba, çam ağacı süslemeleri vb.’ Hristiyanlık dinine mahsus ritüellerin kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir. Bununla birlikte, tüm yıl boyunca yapılacak sosyal ve kültürel faaliyetlerde de özellikle okul öncesi ve ilkokul seviyesindeki çocuklarımızın milli ve manevi kültürümüzle bağdaşmayacak, bizi milli kültürümüzden uzaklaştıracak unsur ve ortamlardan uzak tutulması hususlarında gereğini; yazının tüm personelinize imza karşılığı duyurulması ve imza sirkülerinin dosyalanmasını önemle rica ederim.”