Güvenlik kuralları ve hukuk sistemi yoksa ölümler sürecek
Dilara ŞİMŞEK
Antalya’da iki lise öğrencisinin scooter kazasında yaşamını yitirmesi scooter ölümlerini yeniden gündeme getirdi.
Son iki yılda medyaya yansıyan haberlere göre 7 kişi scooter kazalarında yaşamını yitirdi. Beşiktaş Kent Derneği Başkanı Serdar Aslan, medyaya yansımayan yaralanmalı vaka sayısının azımsanmayacak boyutta olduğunu kaydetti: “Verilerin toplanabileceği sistemler ve akıllı kent uygulamalarına sahip olmadığımız için, kurumlar dahil kimse net bir sayı söyleyemez."
Aslan, merkezi yönetimlerin, işletici firmaların ve yetkililerin ortak bir paydada buluşması gerektiğine dikkat çekti: “Ayrılmış yollar, takip sistemleri, güvenlik kuralları, hukuk sistemi getirilmediği müddetçe gençler ölmeye devam edecek. Merkezi yönetim tarafından hukuki zemin ve kurallarının; yerel yönetimlerce ayrılmış yollar ve akıllı kent sistemlerinin; işleticiler tarafından da verilerin ve vakaların kayıt altına alınarak ilgililerle paylaşılmasının; kullanıcıların da eğitim alması, belgelendirilmesi ve bilinçlendirilmesi gerekir.”
Aslan, diğer ülkelerde scooter kullanımına dair şu bilgileri aktardı: “AB ülkelerinde de konu çok tartışılıyor. Öncü olacak bir hukuki model ise hâlâ ortada yok. Ülkemizde de aynı sorun devam ediyor. Ancak UKOME kararıyla kask kullanım zorunluluğu gibi yönetmeliğe bağlı tedbirler getirmek mümkün. Avusturalya’da Neuron adlı scooter işleticisinin scooterlerında kask mevcut olup takılması mecburi. Kanun koyucuların bakışı yasa ve tedbirleri belirleyebilir.”
“Scooterlar yasaklansın” söylemlerinin içi dolu olmadığına dikkat çeken Aslan, “Yasaklamak yerine halka daha nasıl faydalı hale getirilebilir amacını taşıyan bir sistem kurmak gerekiyor” dedi ve ekledi: “Tüm dünya bu yönde giderken yasaklansın demek mümkün değil. Yasaklamak yerine güncel ve kullanılabilir mükemmel sistemleri kurmak gerekir ki gençler ölmesin.”