Bodrum Güvencirlik’te ormanlık alan içerisine yapılması planlanan Güllük Rüzgar Enerji Santrali ve Enerji İletim Hattı projesine ÇED Olumlu kararı verildi. Avukat Kazmaz, projeye karşı dava açacaklarını söyledi

Güvercinlik RES çöplüğü olacak

Aycan KARADAĞ

Muğla’nın Bodrum ilçesi Güvercinlik Mahallesi’nde doğa ve orman alanı içerisindeki Güllük Rüzgâr Enerji Santrali ve Enerji İletim Hattı projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 31 Ağustos’ta ÇED Olumlu kararı verdi. Yıldız Enerji Elektrik Üretim tarafından yapılacak projede 8 rüzgâr türbini kurulması ve yaklaşık 4,5 kilometre uzunluğunda enerji iletim hattı yapılması planlanıyor.

Proje alanına en yakın ‘1. ve 2. Derece Arkeolojik Sit Alanı’ 900 metre mesafede, en yakın ‘Doğal Sit Alanı’ ise 500 metre yakınlıkta bulunuyor. Söz konusu proje için şirketin daha önce 13 tribün için aldığı ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararına bölge halkı itiraz ederek Muğla 1. İdare Mahkemesi tarafından iki kez iptal edilmiş ve son olarak Danıştay tarafından onanmıştı. Bakanlığı tarafından projeye yeniden ÇED Olumlu raporu verilmesi bölge halkının tepkilerine neden oldu.

ŞİRKETE DAVA AÇACAKLAR

Avukat Remzi Kazmaz, bölge halkı adına Bakanlığa ve şirkete dava açacaklarını belirtti. Kazmaz, BirGün’e yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bodrum’u RES çöplüğü yapmak istiyorlar. Bodrum bir turizm kentidir, bu bölgede RES’lerin kurulması yanlıştır, hatalıdır. Bir avuç kar için Bodrum’un geleceğini karartamazsınız. Şirket kurnazca davranarak türbin sayısını sekiz adede indirerek, proje alanının ve bağlantı yollarının tamamını devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan orman alanlarından oluşturmaktadır.

Ayrıca bu konuda halkın tepkisinden korkan şirket projeyi Güvercinlik-Çamlık bölgesinde yapmasına rağmen projenin adını güllük RES olarak kullanarak, yanıltıcı ve aldatıcı bir yol izleyerek, projeyi halktan gizlemektedir. Güvercinlik RES projesi teknik ve hukuki hatalarla doludur. Zaten bu hatalardan dolayı iki kez iptal edilen bu proje için sadece sekiz türbin için diretilmesini anlamakta zorlanıyoruz. Kamuoyunda şirketin bu alanlarda başka amaçlar için çalıştığı ifade edilmektedir. Ranta dönük projenin yaşam alanını koruyan köylüler tarafından istenmemektedir. Bu konuda üçüncü kez dava açmak için karar aldık.”