Ormanları talan ve ranta açan AKP iktidarı dikili ağaçları satmaya devam ediyor. Dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile Antalya’da 240 bine yakın dikili ağaç ihale yöntemiyle satışa çıkarılacak.

Güzel olan ne varsa satıyorlar
Fotoğraf: DepoPhotos

HABER MERKEZİ

Ormanları, madenlere, enerji tesislerine peşkeş çeken AKP iktidarı, dikili ağaçları da topyekün satıyor. Dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan kararda Antalya ili sınırları içerisinde 239 bin 621’in ağacın açık artırmayla satılacağı duyuruldu.

Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) verilerine göre, 800 bin hektarlık ormanlık alan ormancılık dışı faaliyetlere açıldı.

Ülkenin doğal güzellikleri maden ve enerji şirketlerine peşkeş çekildi. AKP’nin talana ve ranta henüz teslim etmediği alanlar ise iktidarın beceriksizliği karşısında kül oldu.  Yine OGM’nin verilerine göre, sadece 2021 yılında 139 bin hektar ormanlık alan yandı.

AKP’nin ormanlar üzerindeki yıkım ve talanı bununla da sınırlı değil.

ORMANLARDA BASKI ARTTI

Döviz kurunun artmasıyla birlikte lif levha sektörü başta olmak üzere orman ürünleri sanayisine ucuz hammadde sağlama isteği ormanlar üzerindeki baskıyı daha da artırdı. Geçen yıl ağaçlardan 32 milyon metreküp odun üreten iktidar, bir yılda 50 milyon metreküp odun üretimi daha hedefliyor. Bu plansız ve artan baskı dikili ağaç satışlarına da yansıdı. 2017 yılında toplam odun satışı içindeki dikili satışların oranı yüzde 21 iken; bu oran 2021 yılında yüzde 40,3’e yükseldi.

İHALE PANOSUNA DÖNDÜ

Dikili ağaçların satışı her geçen gün artarken Resmi Gazete adeta dikili ağaç ihale panosuna döndü. Son olarak dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan kararla Antalya Bölge Müdürlüğü 16 ayrı ihale açtı. Toplamda 23 bin 364 metrekarelik alandaki 239 bin 621 ağaç ihaleyle satışa çıkarıldı. Yaklaşık 3 buçuk futbol sahası büyüklüğünde kesilecek ağaçlar için 10 bin 713 TL muhammen bedeli belirlendi. İhale ise 10 Mayıs’ta yapılacak.