MEB’in takip sistemi H.K.G.’nin yaşadıkları ile bir kez daha tartışmaya açıldı. CHP’li Lale Karabıyık, MEB’e “H.K.G.’nin kayıt durumu nedir?” diye sordu.

H.K.G. takip edildi mi?

BirGün/ANKARA

Eğitimden kopan kız çocuklarının takibinde zafiyet gösterdiği gerekçesiyle eleştirilen MEB’in öğrenci takip sistemi, sistematik istismara maruz bırakılan H.K.G.’nin yaşadıklarının ardından bir kez daha gündeme geldi. Gözler, altı yaşında evlendirilen, özgürlüğü elinden alınan ve yıllar boyunca istismar edilen H.K.G.’nin eğitim yaşamına çevrildi.

İstismarı TBMM gündemine taşıyan CHP Milletvekili Lale Karabıyık, dikkatleri H.K.G.’nin eğitim yaşamına çekti. Türk Ceza Kanunu’nun, “Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi” başlıklı 112’nci maddesinde eğitim hakkını engelleyen kişilerin mahkûmiyetle cezalandırılmasının öngörüldüğünü anımsatan Karabıyık, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırladı.

H.K.G.’nin 2002 yılında zorunlu eğitim kapsamında olduğunun altını çizen Karabıyık, kızın hangi ilkokula kaydedildiğinin ve kayıtlı olduğu okula devam durumunun nasıl olduğunun açıklanmasını istedi. Karabıyık’ın Bakan Özer’e sorduğu diğer bazı sorular ise şunlar oldu:

•Kayıtlı olduğu okula devam etmediyse, okul yöneticileri tarafından hangi işlemler yapılmıştır?

•Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 18’inci maddesi gereğince işlem yapılmamış ise sorumlu olan yöneticiler hakkında bakanlığınız tarafından inceleme-soruşturma yapılmış mıdır?

•İstismara maruz kalan H.K.G.’nin ilkokul, ortaokul ve lise kayıt durumu nedir?