Zonguldak ve Aydın'da maden işçileri, dün işten atmalara karşı yürüdü. İşçiler, “Ha işsiz kalmışsın, ha göçük altında kalmışsın, aynı şey” dedi. Aydın'da polis işçilere saldırdı

‘Ha işsiz kalmışsın ha göçük altında’

Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesindeki Hema Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait maden ocağında yaşanan işçi kıyımını protesto etmek için, Genel Maden-İş üyesi işçiler dün iş bırakarak Valiliğe yürüdü.

Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) ile aralarındaki anlaşmazlık nedeniyle işçi kıyımına girişen HEMA patronu, 16 işçiyi işten atmış, 13 işçiye de işten çıkarılacaklarına ilişkin tebligat göndermişti.

İŞÇİLER YİNE ŞANTAJ ARACI
Anlaşmazlığın nedeni şu: TTK'den 2005 yılında ihale ile kiraladığı sahada üretim yapan Hattat Holding'e ait HEMA Kömür İşletmeleri, haziran ayı başında yeni galerilerde hazırlık çalışması yapmak için ek süre talebinde bulundu. Daha önce toplam 39 ay ek süre verildiği gerekçesiyle talebi reddeden TTK, 17 numaralı panoda belirlenen eksikliklerin müfettişlerce incelenmesi için üretimi durdurdu. TTK, 1 ay sonra söz konusu panoda üretime devam edilebileceğini bildirdi, ancak HEMA patronu 'işgücü fazlalığı'nı gerekçe göstererek işçileri işten çıkardı.

OCAĞA İNMEDİLER
Bu işten atma saldırısına karşı dün sabah ocağa inmeyen yüzlerce maden işçisi, işletmenin önünde toplandı. Burada işçilere seslenen Genel Maden-İş Sendikası Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, TTK ile HEMA arasındaki sorunun işçilere zarar verdiğini belirterek işten çıkarmaların son bulmasını istedi.
İşçiler, 40 kilometre uzaklıkta bulunan Zonguldak Valiliği'ne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş nedeniyle Zonguldak-İstanbul Karayolu'nun Ereğli yönü ulaşıma kapatıldı. İşçiler, sık sık “Ankara Ankara duy sesimizi, bu gelen madencinin ayak sesleri” sloganı attı.



'DEVLET ÇÖZECEKSE ÇÖZSÜN'
Zonguldak-İstanbul Karayolu'nda bir kez daha açıklama yapan Mutlu, şunları kaydetti: “Devlet buraları ama işçisi ile birlikte devralır, ama başka çözüm bulur, nasıl çözüm bulacaksa bulsun. Biz her gün işten atılma korkusuyla iş güvenliğine aykırı şekilde çalışmak istemiyoruz.”
Maden ocağında 4 yıldır çalışan Sertan Gökyeşil, “Ha işsiz kalmışsın, ha göçükte kalmışsın, aynı şey. 2 çocuğum var. İşsiz kalsam da bakamayacağım, göçükte kalsam da” dedi. İşten atılan 10 yıllık maden işçisi Yılmaz Sarıkan ise arkadaşlarının kendilerine sahip çıkmasından dolayı mutlu olduğunu söyledi.

***

Aydın’da işçilere polis saldırısı

Aydın’da, Atay Holding’e ait kömür işletmesinin 138 işçinin işine son verip ocağı kapatma kararı alması üzerine, Aydın merkeze yürümek isteyen maden işçilerine polis saldırdı.

Aydın’da Atay Holding’e ait özel kömür işletmesi, Torba Kanun’dan sonra maliyetlerin artmasını gerekçe göstererek ocağı kapattığını açıkladı. 247 işçisi bulunan işletmede 138 işçi işten çıkarıldı, kalan işçilerin de kasım ayı sonunda işine son verileceği duyuruldu.

İşten çıkarılan işçiler dün Aydın-Muğla Karayolu’nda bulunan Atay Holding’in önünde toplandı. Maden-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin, burada yaptığı açıklamada, “İşçiler Torba Yasa ile daha iyi haklara sahip olmayı beklerken, patronlar yükümlülüklerinin ağırlaştığını belirtip ocakları kapattı. İşçiler mağdur oldu. Yanlıştan bir an önce dönülmesini bekliyoruz” dedi. Açıklamanın ardından işçiler, İŞKUR Aydın İl Müdürlüğü’ne doğru yürüyüşe geçti. Yaklaşık 5 kilometre yürüyen işçiler Yeni Dörtyol Kavşağı’na ulaştıklarında, burada polis saldırısıyla karşılaştı. Biber gazından etkilenen işçilerden biri fenalaşarak ambulansla Aydın Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

İşçiler saldırıyı Yeni Dörtyol Kavşağı’nda oturma eylemi yaparak protesto etti. Çevrede bulunan yurttaşlar da polis saldırısına tepki gösterdi.