Diyarbakır’da gözaltına alınan 20’si gazeteci 22 kişi dün adliyeye sevk edildi. Sorguda haberleri sorulan dokuz gazeteci hakkında tutuklama talep edildi.

Haber yazmak suç sayılıyor
İstanbul’daki eylemde \Özgür basın susturulamaz\ denildi.

Haber Merkezi

Diyarbakır’da 8 gün boyunca gözaltında tutulan aralarında Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, JİNNEWS Müdürü Safiye Alagaş ile Mezopotamya Ajansı Editörü Aziz Oruç’un da bulunduğu 20’si gazeteci 22 kişi adliyeye sevk edildi. 20 gazeteciden 9’u tutuklama, 1’i ise adli kontrol talebiyle hâkimliğe sevk edildi.

Polise ifade vermeyen gazetecilere, savcılık tarafından yazdıkları haberler ile yaptıkları televizyon programları soruldu.

Savcı, Aziz Oruç'un ifadesini alarak yaptığı TV programları, programda kullandığı dil, bunla bağlantılı olarak "Savaş ne demek? Kürt sorunu nedir?" gibi sorular yöneltti. Gazeteci Safiye Alagaş’a ise Jinnews'in yaptığı haberler ve haber içerikleri soruldu. JINNEWS Editörü Gülşen Koçuk hakkında ise adlı kontrol talebinde bulunuldu. Xwebûn Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, Gazeteci Elif Üngür ve Mehmet Şahin tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Koçuk, talebin ardından serbest bırakıldı.

HEDEF ALINDILAR

Gözaltına alınan gazeteciler için İstanbul ve Diyarbakır’da meslektaşları açıklama yaptı. İstanbul Kadıköy’de Süreyya Operası’nın önünde bir araya gelen gazeteciler, baskıların özgür basını susturmayacağını söyledi. Basın açıklamasını okuyan Gazeteci Pınar Gayıp, şunları ifade etti: “Eğer bir toplumu baskı altına almak istiyorsanız ilk iş olarak o toplumun özgür basınını hedef alınırsınız. Bu, bütün baskıcı rejimlerin en bilinen özelliğidir. Bugün de mevcut iktidar özgür basının nefesini kesmek, halkın doğru haber alma hakkını engellemek adına gazetecilere resmen savaş açmış durumda.” Diyarbakır’da adliye önünde yapılan açıklamada konuşan DFG Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu, “Katletmelerle susturamadığınız özgür basını bugün de susturamayacaksınız” dedi. Müftüoğlu “Arkadaşlarımız gazetecilik yaptıkları ve gerçekleri halka ulaştırdıkları için hedef seçildi. Bu operasyonlarla gazetecilere ‘Siz gerçekleri halka ulaştırırsanız, sizi kriminalize ederek hedef gösteririz’ mesajı veriliyor” diye konuştu. Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu adına konuşan Gazeteci Nişmiye Güler, şunları dile getirdi: “Bürolarımızda 8 gün boyunca arama yapıldı. Soruşturmaya gizlilik getirilip avukatlara bilgi verilmedi. Biz bilgi alamazken ana akım medyada mesleğimiz ve arkadaşlarımız hedef gösterildi.”