AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türk-İş’in 9 bin TL’lik önerisine kapıyı kapattığı asgari ücret hakkındaki açıklamasını, bugün öğlen saatlerinde yapacağı iddia edildi. Ancak, asgari ücret tespit komisyonu toplanmadan yeni ücretin Erdoğan tarafından açıklanmasının mevuzata aykırı olacağı belirtiliyor.

Habertürk: Erdoğan’ın yeni asgari ücreti açıklayacağı saat belli oldu
Fotoğraf: DepoPhotos

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'i asgari ücret gündemiyle kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün saat 12.00 civarında 2023 yılının yeni asgari ücret rakamını açıklayacağı öğrenildi.

Dün AKP grup toplantısında konuşan Erdoğan, "Büyük ihtimalle yarın asgari ücret konusunu da bakanımla bugün görüşmeleri yapmak suretiyle inşallah açıklayıp onu da yoluna koymuş olacağız" demişti.

Erdoğan konuyla ilgili bir açıklama da grup toplantısının ardından yapmıştı. Türk-İş'in 9 bin lira olan teklifiyle ilgili Erdoğan, "Öyle herkesin her söylediğiyle adım atacak halimiz yok. Bizim sırtımızda küfe var. Sırtında küfe olmayanlar rahat konuşuyor. Bizim sırtımızdaki küfe 85 milyonun taşındığı bir küfedir. Bunların hepsini bir düşüneceğiz" diye konuşmuştu.

ÜÇ TOPLANTIDAN UZLAŞMA ÇIKMADI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde 7 Aralık'ta birinci, 14 Aralık'ta ikinci toplantısını yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, dün üçüncü kez bir araya gelmişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda basına kapalı olarak 3 saate yakın süren toplantıda, işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını TİSK temsil etti.

Toplantının son bölümüne Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da katılmış, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, işçi tarafının asgari ücret teklifini ilk kez açıklayarak, "Teklifimiz 9 bin lira, verirlerse imza atarız. Vermezlerse masaya oturmayız" demişti.

ERDOĞAN VE BİLGİN GÖRÜŞTÜ

Erdoğan, dün akşam 21.50 sıralarında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'i asgari ücret gündemiyle kabul etti. Bilgin, Türk İş ve TİSK'in üzerinde görüşmeler yaptığı asgari ücretle ilgili gelişmelerle ilgili olarak Erdoğan'a etraflı bir sunum yaptı.

Habertürk'ten Esra Nehir'in haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün saat 12.00 civarında 2023 yılı yeni asgari ücret rakamını açıklayacağı belirtildi.

AKP’li Cumhurbaşkanı’nın bugünkü resmi programı şöyle:

12:30 - Bitlis Çayı Viyadüğü ve Bağlantı Yolları Açılış Töreni’ne Canlı Bağlantı (Cumhurbaşkanlığı Külliyesi)

13:00 - MKYK Toplantısı (AKP Genel Merkezi)

15:30 - MYK Toplantısı (AKP Genel Merkezi)

ERDOĞAN’IN AÇIKLAMASI DOĞRU MU?

Kulislere, asgari ücreti Erdoğan’ın açıklayacağına dair bilgiler yansırken çalışma ekonomisi uzmanı ve BirGün yazarı Prof. Dr. Aziz Çelik, mevzuata dikkat çekti.

Çelik, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanmadan, asgari ücret orada kesin karara bağlanmadan ve Komisyon başkanı tarafından açıklanmadan başka bir merci asgari ücret açıklayamaz. Mevzuat çok net” dedi.